obavijest

Roman austrijske dobitnice nagrade EU Laure Freudenthaler na hrvatskom


vrijeme: 04.11.2020.

Naklada Ljevak objavila je knjigu 'Priča o duhovima', nagradom Europske unije za književnost ovjenčan roman austrijske spisateljice Laure Freudenthaler, čija djela kritika uspoređuje s psihotopografijama Ingeborg Bachmann i filmovima Nouvelle Vague.

Laura Freudenthaler (1984.) višestruko je nagrađivana austrijska književnica mlađe generacije. Prvu zbirku pripovijedaka "Der Schädel von Madeleine" (Madeleineina lubanja) objavljuje 2014. Tri godine poslije, 2017. slijedi roman "Die Königin schweigt" (Kraljica šuti), za koji na Festivalu du premier Roman 2018. u Chambéryju dobiva Nagradu za najbolji debitantski roman na njemačkom jeziku. Njen drugi roman, "Geistergeschichte" (Priča o duhovima), objavljen u veljači 2019., nagrađen je iste godine Nagradom Europske unije za književnost.
 
Kritika intenzivnu atmosferu njenih romana uspoređuje s "psihotopografijama Ingeborg Bachmann… i filmovima Nouvelle Vague" (Neue Züricher Zeitung), ističući snažnu slikovitost njezine proze koja "površine umije opisivati tako da ono što leži ispod njih počinje vrebati i ključati" (Literatur und Kritik).
 
Njezin roman "Priča o duhovima" studija je o raspadu braka, nepremostivim daljinama i sumnjama koje dodatno ruiniraju već posrnulu bračnu zajednicu.
 
U središtu razvaline nalazi se sredovječna nastavnica klavira Anne i njezin duhom odsutan suprug Thomas, organizator filmskih festivala. Priča je ispričana gotovo u cijelosti s njezina stajališta intuicije koja predosjeća da je Thomas prekršio davno dano obećanje vjernosti i predanosti.
 
U tom trenutku otvara se nova dimenzija stvarnosti, iluzorna inačica, u kojoj Anne zamišlja pa onda i primjećuje prisutnost njegove ljubavnice u njihovu stanu, kako nastanjuje i koristi prostor koji Anne smatra svojim. Nakon posla Thomas tiho ulazi i zatvara se u svoju sobu, bez pozdrava ili potvrde da je primijetio Anneinu prisutnost. Ta fizička odvojenost i zatvaranje vrata simbol su odnosa u kojem partneri žive odvojenim životima. Oni samo nastanjuju isti prostor, ne dijele ga.
 
U "Priči o duhovima", Laura Freudenthaler daje dirljiv prikaz otuđenosti i nevidljivosti u vlastitom okruženju gdje se sve što je dosada bilo poznato počinje stubokom mijenjati, a glavna protagonistkinja Anne sve teže može razlučiti što je stvarnost, a što plod mašte.
 
Roman je na hrvatski prevela Romana Perečinec. (Hina)

(R.P.B., 04.11.2020)