djeca, mladi

book&zvook donirao varaždinskoj gimnaziji lektirni audio naslov


vrijeme: 30.10.2020.
mjesto: Varaždin

Ugovorom o donaciji prva mobilna aplikacija za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku book&zvook ustupila je Prvoj gimnaziji Varaždin audio knjigu 'Sjećanje šume' Damira Karakaša koja je uvrštena na popis izborne gimnazijske lektire.

U suradnji sa samim autorom Damirom Karakašem i umjetničkom organizacijom Multimedijalna koliba u čijoj je produkciji nastala audio verzija romana u izvedbi glumca Živka Anočića, book&zvook je omogućio učenicima drugih razreda Prve gimnazije Varaždin slobodno slušanje knjige čijeg tiskanog izdanja nije bilo ni u školskoj knjižnici ni u slobodnoj prodaji.
 
„Ovim smo pilot-projektom i ovom gestom htjeli ukazati na postojanje audio knjiga kod nas i pozitivne aspekte koje nam tehnologija omogućava. U ovom konkretnom slučaju naše su se knjige pokazale kao lako dostupno rješenje koje je popunilo nedostatak. U svim drugim slučajevima, one su alternativni pristup tekstu i njegov legitimni doživljaj koji je mlađim generacijama gotovo prirodan, a u potpunosti kompatibilan i s Nacionalnom strategijom za poticanje čitanja. Izgradili smo tehnološki napredan sustav koji može biti koristan u cijelom obrazovnom sistemu, a slušanje je izvrstan trening za pamćenje i učenje“, poručuju iz book&zvook-a. 
 
„Drago mi je da se uz klasično čitanje popularizira i slušanje kao način čitanja. Ja jako volim radio, a vidim da slušanje knjiga vani postaje sve popularnije, to me veseli jer je to jedan specifičan način poimanja teksta, imaginiranje sredstvima tog zvučnog medija i dobro je da to dolazi i k nama“, kaže Damir Karakaš.
 
Iza projekta book&zvook, prve i trenutno jedine mobilne aplikacije i digitalne biblioteke audio knjiga stoji produkcijska kuća Audio Store Transonica.

(R.P.B., 30.10.2020)

Tagovi: book&zvook