izložba

Hrvoje Marko Peruzović: Arbor vitae


vrijeme: 29.10.2020.
mjesto: Centar za kulturu Čakovec

Izložba Hrvoja Marka Peruzovića 'Arbor vitae' otvara se 29. listopada 2020. u izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec.

'Slike Hrvoja Marka Peruzovića ne slijede nikakve trendove u recentnoj umjetnosti, međutim, u potpunosti su refleks našeg doba, duhovnog i kulturološkog stanja čovječanstva. Bez obzira na široki dijapazon motiva kojima se suvremeni umjetnici globalno bave, malo ih se u ovom trenutku u slikarstvu kompleksno i alegorijski bavi temom prirode izvan klasičnog pejzaža ili ekološkog aktivizma, a kada se i bave, to je na morfološki vrlo specifičan način, blizak Hrvoju Marku Peruzoviću, poput Beatriz Milhazes, Chrisa Ofilija ili Freda Tomasellija, koji svi teže sintezi i uspostavljanju ravnoteže između biljnog i životinjskog kraljevstva te pretjerane dominacije ljudi.
Od ludila današnjeg svijeta možemo se sakriti u prirodu i među životinje, međutim, Peruzovićev biofilni element ide mnogo dalje od probuđene ekološke svijesti ili ideje da su biljke i životinje naša zemaljska braća i sestre ili naši duhovni vodiči. Smisao života umjetnik vidi i u ljubavi prema ženi (čežnja za ljubavlju), kao i u uspostavljanju duhovne vertikale prema Kristu (čežnja za spasenjem).' (...) Iva Körbler


(D.H.F., 28.10.2020)