obavijest

Objavljena knjiga 'Identitet' Francisa Fukuyame


vrijeme: 28.10.2020.

Knjigu američkog politologa Francisa Fukuyame 'Identitet - zahtjev za dostojanstvom i politike zamjeranja' u kojoj iznosi nov pogled na podrijetlo i učinke moderne politike identiteta te njihovo značenje za unutarnju i vanjsku politiku, objavila je izdavačka kuća 'TIM press'.

Fukuyama u knjizi (280 str.) kroz 14 poglavlja opisuje neizbježan proces instrumentalizacije identiteta uz prateći populizam u gotovo svim političkim pokretima i režimima.
 
Ističe kako je zahtjev za priznanjem nečijeg identiteta glavni koncept koji objedinjuje mnogo toga što se danas događa u svjetskoj politici. Po njemu taj društveni faktor na važnosti dobiva šezdesetih godina u SAD-u, pojavom pokreta za prava žena, Afroamerikanaca, homoseksualaca i invalida - skupina koje su kroz zajednički identitet tražile priznanje unutar većeg političkog sustava.
 
Autor upozorava i da univerzalno priznanje na kojem se temelji liberalna demokracija sve češće osporavaju uži oblici priznanja zasnovani na naciji, vjeri, sekti, rasi, etničkoj pripadnosti ili spolu, što rezultira antiimigrantskim populizmom, porastom politiziranog islama te kolebljivim „identitetskim liberalizmom“ određenih društvenih skupina i pojavom nacionalističkih ekstremizama.
 
Iznoseći probleme koji se pojavljuju na ljevici vezano uz politike identiteta (nedostatak strategije za bavljenje potencijalno golemim gubitkom radnih mjesta, dohodovnim razlikama i sl.) Fukuyama ocjenjuje kako je možda i najvažniji problem s politikom identiteta kako ju se trenutno prakticira na ljevici to što je potaknula uspon politike identiteta na desnici. "Politika identiteta dovodi do političke korektnosti, a njezino odbacivanje postalo je glavnim izvorom mobilizacije na desnici", navodi.
 
Smatra i da je Donald Trump tijekom kampanje za američke predsjedničke izbore 2016. godine frontalnim napadom na političku korektnost odigrao ključnu ulogu u pomicanju fokusa politike identiteta s ljevice, gdje je nastala, na desnicu gdje se sada ukorjenjuje. Također, navodi i da ruralno stanovništvo, koje čini okosnicu populističkih pokreta ne samo u SAD-u već i u Britaniji, Mađarskoj, Poljskoj i drugim zemljama, čvrsto vjeruje kako su njihove vrijednosti pod teškom prijetnjom kozmopolitskih, gradskih elita.
 
Fukuyama ističe i da je identitet tema koja se nalazi u temeljima mnogih današnjih političkih fenomena - od novih populističkih nacionalističkih pokreta, do islamističkih boraca te do kontroverzi koje se događaju na sveučilišnim kampusima. No, smatra i da se identitet može koristiti za razdvajanje, ali i za integraciju, što se već događalo.
 
Knjigu je sa engleskog preveo Višeslav Raos.  
 
Francis Fukuyama viši je predavač na Institutu za međunarodne studije Freeman Spogli na Stanfordskom sveučilištu. Predavao je na Školi za napredne  međunarodne studije Paul H. Nitze Sveučilišta Johns Hopkins i na Školi za javnu politiku Sveučilišta George Mason. Bio je i istraživač u neprofitnoj organizaciji RAND Corporation. Autor je mnogobrojnih knjiga, od kojih su najpoznatije "Kraj povijesti i posljednji čovjek", "Povjerenje", "Kraj čovjeka" i "Izgradnja države". (Hina)

(R.P.B., 28.10.2020)