obavijest

Otvoren JGL Muzej farmacije u Rijeci


vrijeme: 22.10.2020.

JGL Muzej farmacije, nastao u suradnji tvrtke Jadran Galenski Laboratorij (JGL), Muzeja grada Rijeke i Grada Rijeke, otvoren je u četvrtak u Užarskoj ulici u središtu Rijeke. Riječ je o specijaliziranom muzeju u kojemu je prikazana povijest hrvatskog i svjetskog ljekarništva.

Idejni začetnik muzeja i predsjednik Upravnog odbora JGL Ivo Usmiani kazao je da su se izlošci za muzej prikupljali tijekom 30 godina djelovanja tvrtke JGL. Odluka o pokretanju Muzeja farmacije donijeta je s imenovanjem Rijeke europskom prijestolnicom kulture, čemu smo željeli dati svoj doprinos, rekao je Usmiani. Zadatak ovog muzeja je da afirmira ljekarništvo, rekao je i ustvrdio da je farmacija znatno doprinijela razvoju Rijeke i društva.

Voditeljica projekta JGL Muzeja farmacije i članica Upravnog odbora JGL Eva Usmiani Capobianco navela je da su pripreme, prilagodba prostora i opremanje trajali godinu i pol. Muzej se sastoji od 10 cjelina, među kojima su zeleni zid s ljekovitim biljem na ulazu, vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij, ljekarnička knjižnica, JGL kutak i cjelovita ljekarna iz prve polovice 20. stoljeća.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je više nego iznenađen i zahvalan na uređenju ovog prostora. JGL je gotovo u potpunosti iznio sam ovaj projekt, uz podršku Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke od početne ideje, rekao je gradonačelnik. Barem do otvaranja novog Muzeja grada Rijeke u kompleksu Benčić ovo će biti najatraktivniji muzejski prostor u Rijeci, naglasio je.

Okupljene su pozdravili i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović te državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak. (Hina)

Opširnije


foto©https://www.facebook.com/JGLobitelj/photos/


(D.H.F., 22.10.2020)