nagrada

Nagrade Hrvatskog muzejskog društva


vrijeme: 16.10.2020.

Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj 16. listopada, dodijeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2019. godini. 
 
Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva Ocjenjivački sud dodijelio je trima vrsnim muzealkama: Željki Kolveshi, muzejskoj savjetnici u mirovini Muzeja grada Zagreba, Hermine Göricke Lukić, muzejskoj savjetnici u mirovini Muzeja Slavonije Osijek i Ljubici Gligorević, muzejskoj savjetnici u mirovini Gradskog muzeja Vinkovci.
 
Godišnje nagrade HMD za 2019. godinu
  1. Kategorija za realiziranu izložbu
U kategoriji za realiziranu izložbu u 2019. godini nagrada se dodjeljuje Nataši Ivančević za izložbu “Ljubav i otpor Ivane Popović” Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.
  1. Kategorija za realizirani stalni postav
U kategoriji za realizirani stalni postav u 2019. godini nagrada se dodjeljuje Gradskom muzeju Virovitica za stalni postav „Drveno doba“.
  1. Kategorija za realizirani izdavački projekt
U kategoriji za realizirani izdavački projekt u 2019. godini nagrada se dodjeljuje Muzeju grada Splita za katalog izložbe „Splitski gradonačelnici (1882.–1918.): život i uspomene“, autora Marijana Čipčića.
  1. Kategorija za provedenu restauraciju muzejske građe
U kategoriji za provedenu restauraciju muzejske građe Ocjenjivački sud nije dodijelio nagradu.

5.A. Kategorija za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom
U kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom u 2019. godini nagrada se dodjeljuje Gracijanu Kešcu, Katarini Pocedić i Gordani Milaković (Povijesni i pomorski muzej Istre) za istraživački rad koji je rezultirao izložbom „Pulski električni tramvaj“.
5.B. Kategorija za provedeni istraživački rad koji je rezultirao publikacijom
U kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao publikacijom u 2019. godini nagrada se dodjeljuje Goranu Borčiću (Etnografski muzej Split) za  publikaciju „Splitski krnjevali”.
  1. Kategorija za realizirani dokumentacijsko – informacijski program
U kategoriji za provedenu restauraciju muzejske građe Ocjenjivački sud nije dodijelio nagradu.
  1. Kategorija za realizirani pedagoško – edukacijski program
U kategoriji za realizirani pedagoško – edukacijski program u 2019. godini nagrada se dodjeljuje Ivani Gorički (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb) za program MSU AVANTURA – projekt povezivanja školskog kurikuluma, nastave likovnog odgoja i MSU-a
  1. Kategorija za realizirani marketinško – propagandni program
U kategoriji za provedenu restauraciju muzejske građe Ocjenjivački sud nije dodijelio nagradu.
  1. Kategorija za međumuzejsku suradnju
U kategoriji za međumuzejsku suradnju u 2019. godini nagrada se dodjeljuje Aniti Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Aniti Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci) za suradnju na izložbi „Avari i Slaveni“.
 

Posebna priznanja HMD

Obzirom na kvalitetu i brojnost pristiglih prijava u pojedinim kategorijama Ocjenjivački sud odlučio je dodijeliti i posebna Priznanja u sljedećim kandidatima:

Priznanje za realiziranu izložbu Ocjenjivački sud dodjeljuje Aidi Brenko, Vesni Zorić i Mareti Kurtin (Etnografski muzej Zagreb) za izložbu„Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave“ te Lani Bede (Gradski muzej Karlovac) i Tatjani Parlov (Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek) za katalog zbirke “Gledam pogledom“.
Priznanje za realizirani stalni postav dodjeljuje se Hrvojki Božić i Ružici Stjepanović (Gradski muzej Karlovac) za stalni postav Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.
Priznanje za realizirani izdavački projekt dodjeljuje se Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja za publikaciju „Rijeka ili smrt“, autorice Tee Perinčić.
Priznanje za istraživački rad koji je rezultirao publikacijom Ocjenjivački sud dodjeljuje Darku Komši (Arheološki muzej Istre) za ipublikaciju „Paleolitičke pećinske slikarije iz Romualdove pećine“.
Priznanje u kategoriji za dokumentacijsko-informatički projekt u 2019. godini dodjeljuje se Robertu Maršiću (Arheološki muzej u Zadru) za Prezentaciju fundusa fotografija Arheološkog muzeja u Zadru preko interaktivnog ekrana.
Posebno priznanje u kategoriji za prevedeni pedagoško-edukacijski program u 2019. godini dodjeljuje se Muzeju Međimurja Čakovec za „Muzej za pogled 2019.“
Priznanje u kategoriji za marketinško-propagandni program dodjeljuje se Marini Brkić i Donati Smokrović (Arheološki muzej u Zadru) te Ivanu Tandariću i Aleksandru Šekuljici (ELFS) za Ekskluzivnu liniju suvenira ELFS za Arheološki muzej u Zadru.
Priznanje u kategoriji za međumuzejsku suradnju dodjeljuje se Darku Komš i Đeni Gobić Bravar, (Arheološki muzej Istre) za suradnju kroz Interreg CE projekt COME-IN!

(http://hrmud.hr/


(D.H.F., 20.10.2020)