natječaj

19. Dani performansa: 'Izdržati!' / natječaj


prijava: 23.10.2020.

Zbog nepovoljnih epidemioloških prilika i propisanih mjera, 19. Dani performansa ne mogu se održati uživo pred publikom, ali će se program realizirati kroz videozapise, koji će se prikazivati na mrežnim stranicama i društvenim mrežama organizatora. Tema ovogodišnjih performansa glasi 'Izdržati!'. U tom smislu Gradski muzej Varaždin raspisuje natječaj za umjetnike za performanse snimljene u videozapisima, koji je otvoren do 23. listopada 2020.!

Videozapisi trebaju biti u maksimalnom trajanju do tri minute, od kojih će tri najbolja, prema ocjenjivačkom sudu, biti nagrađeni i trima jednakovrijednim novčanim nagradama u iznosu od 2500,00 kuna.
    
Iako je u koncipiranju ovogodišnjih 19. Dana performansa još prošle godine kao tematski okvir izabran poziv „Pokreni se!“, s ciljem problematiziranja pasivnog društva u kojem se problemi ne rješavaju, već umnožavaju i usložnjavaju, slijedom pandemijskog šoka logična je bila i promjena koncepcije. Festival će se održati pod sloganom „Izdrži!“, jer su mnoge problematike kojima se suočava društvo i na koje reagiraju umjetnici jednostavno pale u drugi plan, a prioritetna je postala uopće borba za opstankom. Virus napada ljudsko tijelo koje se često ne može obraniti, ali virus je napao i ukupno čovječanstvo koje se pokušava snaći i regrupirati ne bi li se s uspjehom nosilo s novim i drastičnim društvenim promjenama. Izvanredna situacija ugroze ponavlja obrasce iz prošlosti pandemija pa smo svjesni  da se može ponoviti i propitivanje postojanja nekih društveno bitnih grana. Optika krize percepciju kulture i umjetnika svodi na ukras bez kojeg se može preživjeti. Ali, može li se i živjeti?
 
Najvažnija poruka trenutka je izdržati. Izdržati u životu dostojnom čovjeka, u životu usprkos. Ne govori li nam o tome pedeset godina stara disciplina performansa izdržljivosti? Na govori li nam o tome i volja organizatora, umjetnika i publike da izdrže?
 
Branko Franceschi, Ivan Mesek
 
Kada smo u novim uvjetima epidemije ovako definirali programski okvir festivala, još smo vjerovali u mogućnost njegova održavanja „uživo“, s izvedbama projekata pred publikom. Slijedom pogoršavanja epidemijske situacije odlučili smo, ne predajući se, još jednom promijeniti format festivala, i to u skladu s tematskim nazivnikom „Izdržati!“.

Pozivaju se umjetnici da, sukladno s tematskim okvirom, izvedu performans u svojoj organizaciji, snime ga i videozapis pošalju organizatoru. Trajanje videozapisa ograničeno je na 3 minute (performans može trajati do 3 minute ili izvedba može biti dulja, ali montirani videozapis može biti trajanja do 3 minute).

Ocjenjivački sud u sastavu: Branko Franceschi, Ivan Mesek i Elizabeta Igrec odabrat će radove koji će se objavljivati na mrežnim stranicama i društvenim mrežama organizatora Gradskog muzeja Varaždin.

Ocjenjivački sud dodijelit će na kraju i tri jednakovrijedne nagrade u visini 2.500 kuna neto.

Natječaj traje do 23. listopada 2020., a videozapisi s popratnom dokumentacijom (ime autora, naziv djela, kratka biografija autora) šalju se na adresu: ravnatelj@gmv.hr
 
Organizator: Gradski muzej Varaždin

(R.P.B., 19.10.2020)