festival

ZFF: Velikih 5 s recentnim atraktivnim naslovima


vrijeme: 08.11.2020. - 15.11.2020.
mjesto: Zagreb

Popratni program Velikih 5 Zagreb Film Festivala, koji će se održati od 8. do 15. studenog, donosi, kako je zasad najavljeno, tri naslova - njemački 'Undine', španjolski 'Madre' i talijanski 'Najljepše godine'.

Taj program tradicionalno predstavlja istaknute recentne naslove iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije, najvećih europskih kinematografija, koje zajedno produciraju više od 50 posto europskih filmova.
 
Film "Undine" reinterpretacija je starog europskog mita o vodenoj vili smještena u suvremeni Berlin u režiji Christiana Petzolda, jednog od najistaknutijih suvremenih njemačkih redatelja, kojeg podjednako voli publika i kritika.
 
Petzold je ZFF-ovoj publici poznat po intimnim pričama protagonista smještenim u mračna razdoblja novije njemačke povijesti (Feniks – ZFF 2015. i Tranzit – ZFF 2019.).
 
"Undine" se opisuje kao moderna bajka inspirirana mitom koji stotinama godina nadahnjuje umjetnike, pričom o maloj sireni poznatoj iz djela Hansa Christiana Andersena, Disneyja i Neila Jordana.
 
Naslovni lik (koju glumi Paula Beer) povjesničarka je i urbana mlada žena, zaposlena u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, mora se pokoriti drevnoj predaji: ako je voljeni muškarac izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu.
 
"Važnu ulogu u filmu ima i sam grad Berlin, koji upoznajemo kroz zavodljive kadrove Petzoldova stalnog suradnika Hansa Fromma i Undinina predavanja o urbanističkom razvoju grada, koji je, kao i Undine, potekao iz močvare", napominje se u najavi.
 
Film je premijerno prikazan na Berlinalu, gdje je osvojio nagradu FIPRESCI, a Paula Beer nagrađena je Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu.
 
Španjolski predstavnik je film "Madre" majstora napetih filmskih političko-kriminalističkih priča Rodriga Sorogoyena (Vlast – ZFF 2019., Neka nas Bog spasi – ZFF 2017.).
 
To je nastavak Sorogoyenova istoimenog kratkog filma iz 2017., nominiranog za Oscara, o Španjolki (Marta Nieto) koja dobiva zastrašujući poziv od svog šestogodišnjeg sina, kojeg je otac napustio na nepoznatoj plaži u Francuskoj.

Radnja dugometražnog nastavka smještena je deset godina nakon nestanka dječaka, kad Elena živi i radi na toj istoj plaži, a njezin prividni unutarnji mir potresa susret s tinejdžerom Jeanom, koji je neodoljivo podsjeća na izgubljenog sina.
 
Marta Nieto osvojila je nagradu za najbolju glumicu sekcije Horizonti na Festivalu u Veneciji 2019.
 
Italiju predstavlja topla drama o ljubavi i prijateljstvu "Najljepše godine" u režiji Gabrielea Muccina, poznatog po holivudskim filmovima "Sedam duša" (2008.) i "U potrazi za srećom" (2006.), u kojima glavnu ulogu ima Will Smith.
 
Njegov novi film saga je o četvero prijatelja i njihovu odnosu, ispripovijedanu u rasponu od 40 godina. U središtu su šesnaestogodišnji idealisti Paolo, Giulio i Riccardo bliski su poput braće te Gemma, Paolova djevojka, koja uskoro postaje neizostavni dio ekipe.
 
"Njihove dogodovštine, nade, uspjesi i neuspjesi isprepleću se u dirljive i zabavne priče o prijateljstvu i ljubavi, stvarajući pritom bogatu tapiseriju Italije i različitih era njezine moderne povijesti", dodaje se.
 
U jednoj od glavnih uloga je talijanski glumac Pierfrancesco Favino, koji je tumačio naslovnu ulogu u "Izdajniku" Marca Bellochija (ZFF 2019.).
 
Osamnaesto izdanje ZFF-a održat će se u Kinu SC, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, Muzeju suvremene umjetnosti te online.
 
Svakodnevno se prati razvoj epidemiološke situacije te će u slučaju uvođenja novih mjera Stožera civilne zaštite osigurati dodatne opcije, poput većeg broja online projekcija. (Hina)


(R.P.B., 16.10.2020)