predstava

Talijanska drama riječkog HNK na velikoj turneji: brojna gostovanja dviju predstava tijekom listopada


vrijeme: 17.10.2020.
mjesto: Rijeka, Split, Karlovac, Zadar, Umag, Buje

Ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, zahvaljujući suradnji s Gradskim kazalištem mladih iz Splita, a dijelom u prigodi Tjedna talijanskog jezika u svijetu, uskoro kreće na veliku turneju s dvije svoje predstave: 'Il bonsai ha i rami corti' / 'Bonsai ima kratke grančice' Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema te 'Adriatico' / 'Adriatiko' Siniše Novkovića.

Prva predstava izvedena u Splitu bit će „Bonsai ima kratke grančice“ koja u splitskom Kazalištu mladih gostuje 17. listopada s početkom u 20 sati. Riječ je o monodrami u izvedbi Serene Ferraiuolo premijerno izvedenoj u svibnju, koja je nastala tijekom izolacije zbog pandemije koronavirusa, u dnevnom boravku, između tjeskobe i smijeha.
 
Tjedan talijanskog jezika u svijetu riječka će Talijanska drama započeti splitskom premijerom predstave „Adriatiko“, predstave za cijelu obitelj autora i redatelja Siniša Novkovića nastale u suradnji s Gradskim kazalištem mladih gdje će premijerno i biti izvedena 19. listopada s početkom u 20 sati. Bit će to ujedno prvo gostovanje Talijanske drame riječkog „Zajca“ u Splitu. A već sljedećeg dana, 20. listopada ostvarit će i svoje prvo gostovanje u Zajednici Talijana u Zadru, izvedbom predstave „Il bonsai ha i rami corti“ / „Bonsai ima kratke grančice“ Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema koji potpisuje i režiju.
 
Potom se Talijanska drama vraća kući, ali samo na jedan dan, te u „Zajcu“ 21. listopada izvodi predstavu „Il vangelo del nemico“ / „Evanđelje neprijatelja“ Roberte Dubac u režiji Giulia Settima.
 
Sljedećeg dana, 22. listopada su u Umagu gdje u Zajednici Talijana izvode „Bonsai ima kratke grančice“.
 
Izvedbom predstave za obitelji „Adriatiko“ 24. listopada prvi put će se predstaviti u Karlovcu, u tamošnjem Zorin domu u 11 sati. A 26. listopada „Adriatiko“  gostuje u Pučkom otvorenom učilištu u Bujama.
 
Finale intenzivnog listopada označit će riječka premijera „Adriatika“ Siniše Novkovića 27. listopada u „Zajcu“ u 19 sati, s reprizom dan kasnije u isto vrijeme.
 
Predstava je to o Jadranskom moru, zajedničkom moru koje spaja i dijeli Hrvatsku i Italiju. Ova zabavna predstava za cijelu obitelj povest će publiku u otkrivanje morskih tajni kroz krimi zaplet: „Postoji priča… priča koja se mora ispričati pod svaku cijenu!”
 
Tri oceanografa, suočena sa smetnjama svojih instrumenata, odlučuju zaroniti, a na dnu mora pronalaze kovčeg... Zajedno s oceanografima, Kapetanom Giovannijem, Brbljavom Sredozemnom Medvjedicom, Sipicom Prdicom i mnogim drugim stanovnicima našeg mora, putovat će se na valu mašte. Uz čudesne projekcije i duhovite likove, velika i mala publika uronit će u predstavu punu adrenalina i zabave.

 

(R.P.B., 16.10.2020)