predstava

Praizvedba predstave 'Plačko' Kristine Gavran u Maloj sceni


vrijeme: 23.10.2020. 18 h
mjesto: Zagreb

U petak, 23. listopada, u 18 sati, u kazalištu Mala scena održat će se praizvedba predstave 'Plačko' nagrađivane autorice Kristine Gavran, u režiji Tine Hofman.

Tekst o dječaku kojeg svi zovu Plačko, jer koristi suze kao supermoć i kad treba i kad ne treba, Kristina Gavran napisala je po narudžbi za kazalište Mala scena čime smo nastavili uspješnu suradnju započetu predstavom „Ne, ti ne!“.
 
U našoj predstavi Plačko prolazi kroz nezaboravnu i uzbudljivu avanturu tijekom koje će upoznati doktoricu Suzić, stručnjakinju za plakanje, Krokodila koji će ga naučiti sve o krokodilskim suzama, Mudrog Luka koji kuha varivo s osjećajima te Oblaka koji će ga naučiti o onim najtežim, ali i najvažnijim suzama – suzama tužnicama.
 
Naša nova predstava potiče, na djeci zanimljiv i zabavan način, razvoj emocionalne inteligencije, a otvara i nove teme o kojima djeca mogu razgovarati s ostalom djecom, roditeljima, obitelji, učiteljima, tetama u vrtićima, as svima s kojima se susreću.
 
Redateljica Tina Hofman mlade je glumce Hanu Kunić i Vida Ćosića odabrala na audiciji, scenografiju i kostimografiju potpisuje stalna suradnica Male scene Lucija Smolčec, svjetlo kreira Domagoj Klasić, glazbu skladaju Ivana Starčević i Marko Levanić, fotograf predstave je Mirko Cvjetko, a plakat su likovno oblikovale Klasja Habjan i Zita Nakić-Vojnović. Producentice predstave su Tena Bosek i Buga Marija Šimić.

 
Tina Hofman rekla nam je o radu na ovom posebnom projektu:
 
“Plačko je ideja koje se dugogodišnja suradnica, autorica teksta Kristina Gavran dosjetila prije nekoliko godina, a često se smijemo da je inspiriran stvarnim životnim iskustvom. Obje smo se, kao mame i kao svojevrsne promatračice društva, često zapitkivale - kako kvalitetno prebroditi to “interesantno” razdoblje kad (poneka) djeca sve i svašta izražavaju kroz plač (znam da će me neki roditelji  vrlo dobro razumijeti!). Meni je, kao redateljici, vrlo važno stvoriti predstavu u kojoj će svaki gledatelj pronaći neki sloj koji govori baš njemu: kako djeca, tako i odrasli. Da sam pročitala Kristinin tekst dok su moja djeca bila u tom plačnom razdoblju, mislim da bi se uspjela puno mudrije i maštovitije izraziti u razgovoru sa njima!
 
Bilo nam je neizmjerno drago kada je Mala Scena javila da su uspješno osigurali sredstva za rad. Ni korona nas nije spriječila, a pritom sam ja iz Engleske trebala doći!"
 
Praizvedba predstave "Plačko", namijenjena je djeci od 3 do 8 godina, a održat će se 23. listopada u 18 sati u kazalištu Mala scena.
 
Pretpremijera za građanstvo održat će se u četvrtak, 22. listopada u 18 sati, a samo za ovu izvedbu ulaznice su po cijeni od 25 kuna!
 
Prva repriza za javnost održat će se u subotu, 24. listopada, u 17 sati.
 

(R.P.B., 16.10.2020)