Izložba 'Obitelj Truhelka za svoj Osijek i buduće naraštaje'


vrijeme: 15.10.2020. - 14.11.2020.
mjesto: Osijek

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek od 15. listopada do 14. studenog 2020. predstavlja izložbu 'Obitelj Truhelka za svoj Osijek i buduće naraštaje', četvrtu u nizu iz ciklusa 'Zavičajne priče'. 
 
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek svečano obilježava Mjesec hrvatske knjige 2020. godine, najsvečaniju knjižnu manifestaciju na prostoru Republike Hrvatske, izložbom "Obitelj Truhelka za svoj Osijek i buduće naraštaje", četvrtom u nizu iz ciklusa “Zavičajne priče”. U Knjižnici je pokrenut ciklus zavičajnih izložbi kako bi se promovirala zavičajna zbirka, skrenula pažnja i potaklo zanimanje za naše sugrađane o kojima često vrlo malo znamo, a koji su svojim radom zadužili sve nas i upisali Osijek na kulturnu kartu Hrvatske. Ovom će prilikom biti izložena djela članova obitelji Truhelka, kao i djela koja govore o njima, a koja posjeduje Knjižnica. Život i književno djelo članova obitelji Truhelka bit će prikazani na pet tiskanih plakata pod nazivom: Obitelj Truhelka za svoj Osijek i buduće naraštaje – "Dobrota je doista najveća mudrost", Antun i Marija Truhelka – "Misliti, govoriti, čitati (razumeti) i pisati", Ćiro Truhelka – "Pronaći i očuvati od zaborava", Karlo Krešimir Dragoš Truhelka – "Lijepa naša domovino, oj junačka zemljo mila" i Jagoda Truhelka –  "Svijetli sanci – priče djetinje".

Od četvrtka, 15. listopada do subote, 14. studenog 2020. godine, u izložbenim aulama u prizemlju i na katu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, moći će se pogledati izložba plakata, knjižnične i ostale popratne građe pod nazivom "Obitelj Truhelka za svoj Osijek i buduće naraštaje". Izložbu će biti moguće pogledati i putem mrežne stranice GISKO-a.

Posjet izložbi i razgledanje bit će mogući uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zbog COVID-19 pandemije, uz ograničenje broja prisutnih.

(D.H.F., 16.10.2020)