obavijest

U Ivanić-Gradu svečano inauguriran Mjesec hrvatske knjige


vrijeme: 15.10.2020. - 15.11.2020.

Mjesec hrvatske knjige 2020., koji pod motom 'Razlistaj se!' ove godine usprkos epidemiji do 15. studenog donosi oko 1700 knjižničnih programa posvećenih planetu Zemlji, otvoren je u četvrtak u Ivanić-Gradu uz poruke o društvenoj vrijednosti razvijanja kulture čitanja.

Na početku nacionalne manifestacije posvećene knjizi i knjižnicama u noovobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad okupljene je pozdravio državni tajnik ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak.
 
U ime ministrice Nine Obuljen Koržinek i svojeg ministarstva čestitao je svima koji su sudjelovali u osmišljavanju ovogodišnjeg programa Mjeseca hrvatske knjige, te cjelokupnoj zajednici okupljenoj oko knjige, od autora do čitatelja, na trajnom trudu u promicanju hrvatske pisane riječi, a time i hrvatske kulture.
 
Mjesec hrvatske knjige jedna je od najvažnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj koja u fokus dovodi književnost i čitanje, rekao je Poljičak. Poseban je naglasak manifestacije na knjižnice kao posrednika između knjige i njezinih čitatelja, jer upravo su knjižničari ključna karika u pronalasku prave knjige za svakoga čitatelja, a s ciljem poticanja svijesti o važnosti knjige i čitanja za naš osobni, ali i cjelokupni društveni razvoj.
 
Upravo iz tog razloga, svečanost otvorenja Mjeseca hrvatske knjige već se tradicionalno održava u obnovljenim, preuređenim ili novootvorenim knjižnicama, kako bi se time i na simboličan način ukazalo na potrebu za promicanjem kulture čitanja, ali i na potrebu za jačanjem mreže narodnih knjižnica kao jednog od najbolje funkcionirajućih kulturnih sustava u RH.
 
Ove godine, svečano otvorenje upriličeno je u proširenim i novouređenim prostorima Gradske knjižnice u Ivanić-Gradu, koji su dovršeni i pušteni u uporabu prije svega nekoliko mjeseci. Ministarstvo kulture i medija projekt dogradnje i obnove pratilo je tijekom njegove cjelokupne realizacije.
 
Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, koja se 26. godinu za redom održava od 15. listopada do 15. studenog. U godini obilježavanja 50. obljetnice Dana planeta Zemlje, Mjesec hrvatske knjige 2020. posvećen je planetu Zemlji. Uz temu planeta Zemlje i moto "Razlistaj se!" velik broj programa posvećen je ekološkim, "zelenim" temama.
 
Organizator Mjeseca hrvatske knjige su Knjižnice Grada Zagreba (KGZ), a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.
 
Pomoćnica ravnateljice KGZ-a Ivančica Đukec Kero istaknula je kako je poseban cilj manifestacije tijekom mjesec dana njezina održavanja dodatno promicati kulturu pisanja i čitanja kao važnih društvenih vrijednosti. "Čitamo da bismo se širili, listali i granali, da bismo naprosto posvojili iskustva i ugradili u svoj život nove, jedinstvene doživljaje. Načitan je čovjek dvostruko osiguran od učmalosti i dosade i spašen praznine: on ima dva svijeta, veličanstvenu prirodu i hram knjiga", rekla je Đukec Kero.
 
Izrazila je zadovoljstvo što se, usprkos izazovnim vremenima, u manifestaciju ove godine uključio velik broj sudionika – njih čak 226, ponajviše narodnih i školskih knjižnica, i to s prijavljenih 1700 programa. "Iako je povećan broj virtualnih programa, ipak će se veći dio realizirati uživo, a dio programa održat će se i na otvorenom", rekla je Đukec Kero.
 
Čak i među središnjim programima, jedan će se održati u virtualnom okruženju: "Čitateljski maraton", koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, u sklopu kojega će pod nazivom "Minuta za čitanje" 23. listopada knjižnice objaviti videozapise jednominutnog čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji.
 
Epidemiološkim je okolnostima prilagođen i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se do 23. listopada održava pod nazivom "Istraživači planeta Z", a za koji djeca, za razliku od prethodnih godina, ne moraju pročitati tri knjige, već proučiti i istražiti mrežne poveznice koje se kriju u svakom pitanju. Glavna nagrada je tablet Lenovo Tab E8, tri školovanja u Školi brzog čitanja i mudrog učenja, ilustrirane knjige s temom zaštite okoliša, koje osigurava izdavačka kuća Planetopija, te mnoštvo prigodnih tematskih darova.
 
Inauguraciji manifestacije nazočili su i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, te Jadranka Dujić Frlan iz Zagrebačke županije, a ispred predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković.
 
Završna svečanost kviza i zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige planirana je za 13. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a epidemiološkim će prilikama ovisiti na koji će se način odviti.
 
Sve informacije o programima dostupne su na mrežnoj stranici manifestacije: www.mhk.hr. (Hina)

(R.P.B., 15.10.2020)