izložba

Rijeka EPK i MMSU najavljuju izložbu '51000 Balthazargrad'


vrijeme: 24.10.2020. - 23.01.2020.
mjesto: Rijeka, MMSU

U subotu, 24. listopada 2020., otvara se najveća izložba programskog pravca Dječja kuća - Europske prijestolnice kulture. Riječ je o izložbi '51000 Balthazargrad', koja se u produkciji Rijeke 2020 i MMSU-a otvara u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i predstavlja najveću izložbu posvećenu Profesoru Balthazaru ikada, najavljuju organizatori.

Izložba traje sve do 23. siječnja 2021. godine, a njen je naziv inspiriran činjenicom da je upravo Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila Zlatku Boureku kao inspiracija za crtanje Balthazargrada u kojem dobri profesor živi i smišlja svoje izume.
 
Profesor Balthazar, animirani genije, u Rijeci bi se stoga trebao osjećati - kao kod kuće, a svi posjetitelji izložbe moći će uroniti u svijet poznatih crtića o dragom profesoru jer je prostor izložbe podijeljen na Svemir, More, Rijeku i Grad.  Dolazak s mora preko rijeke u grad naglašava sličnost Balthazargrada i Rijeke te poziva posjetitelje da na barem jedno poslijepodne postanu Balthazarovi sugrađani. 
 
Ova će izložba na atraktivan, zabavan i interaktivan način ispričati priču o nastanku Profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledanjem njegovih dogodovština, ali i o važnosti ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.
 
Rijeka 2020 i MMSU ovu izložbu postavljaju u suradnji s Jučer Danas Sutra – Platformom za audiovizualna istraživanja te u partnerstvu sa Ultra linkom d.o.o. i Zagreb filmom.
Kustos izložbe je Željko Luketić, kustoski asistent Leri Ahel, a dizajn postava i grafičko oblikovanje potpisuje Brigada - Zoja Ivanišević, Kristina Volf i Ena Tadej. Za pisanje i obradu teksta izložbe zaslužan je Utorak - Jakov Vilović, dok dizajn svjetla potpisuje Ivan Marušić Klif. Sponzorski su izložbu podržali: SPAR Hrvatska, dm - drogerie markt d.o.o., TOWER CENTER RIJEKA i Algida
 
https://rijeka2020.eu/

(D.H.F., 15.10.2020)