izložba

U Samoboru gostuje izložba 'Slavko Grčko – izbor iz fundusa MMSU u Rijeci'


vrijeme: 20.10.2020. - 15.11.2020.
mjesto: Samobor, Mala dvorana Galerije Prica

Povodom Dana grada Samobora, u organizaciji Galerije Prica, u utorak 20. listopada 2020., u Maloj dvorani Galerije, otvara se izložba - Slavko Grčko – izbor iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Tragovi prisustva

Osebujan likovni izričaj, eksperimentiranje različitim likovnim disciplinama, spajanje naizgled nespojivih elemenata i likovnih postupaka okarakteriziralo je umjetnički rad Slavka Grčka. Medij grafike je, međutim, ostao uvijek primaran u njegovu izričaju: razmišljao je poput grafičara kojemu u procesu izrade rada pogreške nisu dopuštene jer svaka nepreciznost rezultira neuspjehom. Kod Grčka vlada red, a tehnička preciznost u izradi svojstvena je svim njegovim radovima, bez obzira na to u kojem su mediju nastali.
Grčkov je opus slojevit, svaki je likovni ciklus promišljen, a njegovo se stvaralaštvo može okarakterizirati kao logičan slijed koji je rezultat umjetnikova sazrijevanja. Birajući ključne asocijativne slike, teme uz koje se u riječkom likovnom krugu može staviti znak jednakosti uz Grčkovo ime jesu: ruke, opušci, slike-objekti i objekti izrađeni od odbačenih predmeta. (Iz teksta predgovora kataloga Vilma Bartolić, viša kustosica MMSU Rijeka)

Izložba ostaje otvorena do 15. 11. 2020.

Opširnije:
https://www.samobor.hr/

(Foto: Slavko Grčko, Zagađena zona 140, 1986.©www.samobor.hr)


(D.H.F., 15.10.2020)