obljetnica, proslava

Prigodni program Hrvatskog državnog arhiva povodom Dana arhiva 2020.


vrijeme: 13.10.2020. - 16.10.2020.
mjesto: Zagreb

Povodom Dana Hrvatskog državnog arhiva 2020., od utorka, 13. listopada, u Arhivu će biti postavljena izložba 'Društvo hrvatskih književnika – povodom 120. obljetnice osnutka' autora Angelike Milić i Marijana Bosnara. U sklopu izložbe, na YouTube kanalu HDA, bit će prikazan i film 'Dugo putovanje Dobriše Cesarića'.

Izložba dokumentira dio raznovrsne aktivnosti Društva u promicanju hrvatske književnosti i jezika tijekom više od stotinu godina. Bogata izdavačka djelatnost u vidu objavljivanja časopisa i knjiga, prisutnost u kulturnom životu kroz organizaciju tribina, književnih susreta i razgovora, znanstvenih skupova te vrednovanje domaćeg književnog stvaralaštva putem dodjeljivanja nagrada neke su od bitnih odrednica djelatnosti Društva o kojima svjedoči izložbeni postav. Pritom nije izostavljena ni važna uloga Društva na području zaštite i očuvanja hrvatskog književnog jezika.
 
Izložba je istovremeno i prilika za prisjećanje na plejadu istaknutih književnih imena poput Miroslava Krleže, Vesne Parun, Milana Begovića, Ksavera Šandora Gjalskog, Dragutina Tadijanovića, Vladimira Nazora i drugih koja su kao članovi činila živo tkivo Društva i određivala njegove prioritete, ciljeve i sveukupnu dinamiku.
 
Za pripremu izložbe korišteno je gradivo koje se čuva u fondovima i zbirkama HDA, prvenstveno arhivskog fonda Društva hrvatskih književnika. Korišteno je i gradivo osobnih i obiteljskih arhivskih fondova, Hrvatsko-slavonsko-dalmatinske Zemaljske vlade, odvjetničke pisarnice Ive Politea, gradivo iz fotografskih zbirki HDA-a, kao i knjižnično i hemerotečno gradivo HDA.
 
Svekolika dugogodišnja aktivnost Društva hrvatskih književnika u javno-kulturnom životu čini ga do danas prepoznatljivim promicateljem hrvatskoga kulturnog kruga i jezika te čvrstom sponom s književnostima i sličnim udruženjima u regiji i svijetu.
 
U sklopu izložbe, na YouTube kanalu HDA, bit će prikazan i film 'Dugo putovanje Dobriše Cesarića' producenta filma „Ustanova Zagreb film“. Film će na navedenom kanalu biti dostupan od 13. listopada do 15. prosinca 2020.

Program pratite na Facebooku HDA...

(R.P.B., 08.10.2020)