izložba

'List do lista', izložba Dine Zebec


vrijeme: 13.10.2020. - 06.11.2020.
mjesto: Galerija HDLU, Kula stražarnica Staroga grada Varaždin

Izložba Dine Zebec pod nazivom 'List do lista' prikazuje se u Galeriji HDLU-a u Varaždinu, u Kuli stražarnici Staroga grada, od 13. listopada do 6. studenog 2020.

Dina Zebec rođena je 1990. godine u Varaždinu gdje je završila osnovnu školu te srednju školu usmjerenja industrijski dizajn. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2014. godine u klasi docenta Muhameda Čavrka te stekla titulu magistra likovne pedagogije. U svom diplomskom radu istraživala je tehniku ručne izrade papira, što ju je potaknulo i navelo da u daljnjem umjetničkom stvaralaštvu proizvodi vlastiti reciklirani papir koji kombinira s grafikom i suhim biljem. Umjetnica tako u svom radu istražuje prirodne forme i stvara radove ekološke tematike. Od diplomskog serijala Šuma pa do nedavno održane skupne izložbe Hommage Rijeci, umjetnica kao motiv prvenstveno koristi biljne motive te u svoje radove kolažiranjem ili utiskivanjem uklapa biljke koje pronalazi u svom okruženju.

Za izložbu List do lista umjetnica koristi isključivo motiv lista koji simbolički predstavlja prirodni, ali i životni ciklus. U proljeće, list označava život i rađanje, no u jesen, kad padne, on simbolizira kraj i smrt. U tim prirodnim promjenama, autorica uočava transformaciju, ali i stvaranje novog procesa, što povezuje i s ljudskim životima. Tako je list do lista ujedno i igra riječima koja odražava doslovan prikaz motiva, ali i skrivenu poruku o krhkosti, sjećanju, nepredvidivosti, odnosno prolaznosti.

Proces otiskivanja grafika iz serijala List do lista u potpunosti je ekološki. Umjetnica kombinira alternativne i netoksične grafičke tehnike, a kao matricu koristi raznovrsno lišće koje otiskuje na papir. Kako bi sam proces bio održiv, lišće koje koristi u otiskivanju prikuplja pažljivo, skromno i savjesno - neko je već godinama suho te je pohranjeno na taj način, neko je tek otpalo s grana, dok je neko ubrano svježe. Tehnika u kojoj umjetnica izrađuje ove radove u našoj se tradiciji koristi od davnina, a najčešće prilikom ukrašavanja pisanica. Čajevi, olupine od luka, aronija i slično, daju nam prirodne boje, nježnih i suptilnih tonova, a nisu štetne za okoliš. Tako umjetnica preša lišće u kombinaciji s prirodnim bojilima te ih zagrijava kako bi listovi pustili svoju prirodnu boju i ostavili trag na papiru. Ponekad su ti tragovi jasni i oštri, a ponekad transparentni, magličasti, razliveni i jedva vidljivi. Nastale kompozicije umjetnica nadograđuje otiskujući lišće izravno na papir, netoksičnim bojama na vodenoj bazi. Lišće koje koristi u procesu otiskivanja na kraju reciklira. U tom procesu možemo vidjeti ponovno rođenje, odnosno životni krug. Recikliranjem, korištenjem lišća i netoksičnih grafičkih tehnika, umjetnica želi potaknuti ekološku svijest kod ljudi i skrenuti im pažnju na važnost očuvanja našeg najvećeg bogatstva – prirode. Jedino što priroda i biljke trebaju od nas jest da obratimo pažnju i naučimo kako živjeti u skladu s njima, a brigom i pažnjom im vratimo za sve ono što su nam pružile.
 
https://hr-hr.facebook.com/hdluvarazdin/


Preporuke za sprječavanje zaraze Covid-19
 

(D.H.F., 08.10.2020)

Tagovi: dina zebec