obavijest

Sanda Hržić i Darko Rundek predstavljaju mističnu poemu 'Jezik ptica'


vrijeme: 02.10.2020. 18 h
mjesto: Poreč

U sklopu 13. po redu BOOKtige, u petak, 2. listopada, s početkom u 18 sati, mističnu poemu 'Jezik ptica' Faridudina Atara predstavit će prevoditeljica Sanda Hržić i Darko Rundek.

„Jezik ptica“ Faridudina Atara, nastala u 12. stoljeću na području današnjeg sjeveroistočnog Irana, jedno je od najznačajnijih djela perzijske i sufijske literature svih vremena. Zahvaljujući dugogodišnjem prevoditeljskom radu kazališne redateljice Sande Hržić, u suradnji s Darkom Rundekom, ovo značajno djelo od prošle godine dostupno je na hrvatskom jeziku u izdanju Planetopije.
 
Poema koja govori o potrazi za Apsolutom kroz alegorijsku priču o jatu ptica koje su krenule tražiti svog tajanstvenog kralja Simurga itekako je relevantna i za današnje prilike, stoga ne čudi da je ovaj značajni tekst doživio iznimnu popularnost kod domaćih čitatelja te je ubrzo uslijedilo i drugo izdanje. „Jezik ptica“ je odabrana i među najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2019. godini.
 
Promocija ove knjige uvijek je posebno osmišljeno književno-glazbeni događaj. Uz čitanje poezije i glazbu te prikazivanje perzijskih minijatura, kroz ovo kapitalno djelo sufijske književnosti provest će vas Sanda Hržić i Darko Rundek uz glazbenu pratnju Dražena Franolića na bliskoistočnom instrumentu oudu.

(R.P.B., 01.10.2020)