festival

3. FUSE - Film Under Severe Experiment


vrijeme: 02.10.2020. - 04.10.2020.
mjesto: Karlovac

Treće izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac će se održati u Karlovcu od 2. do 4. listopada, s ciljem popularizacije svijeta igrano - eksperimentalnog, tj. takozvanog hibridnog filma. Ulaz na cijeli festivalski program je besplatan!

Glavna festivalska lokacija ponovno je Mala scena Hrvatskog doma, a posjetitelji će moći vidjeti i novouređeni prostor Urbanog parka HD koji će poslužiti za filmska druženja u pauzama!

Koordinatorica festivala Lucija Ćeškić izjavila je da su prijave autora u dobi od 18 do 29 godina pristigle iz svih krajeva svijeta te je selekcijska komisija, koju čine diplomirana montažerka Iva Gavrilović, knjižničar i filmofil Bogdan Bošnjak i diplomirani snimatelj te poznati karlovački filmaš Pavle Kocanjer, odabrala 19 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu FUSE festivala. Natjecatelji mogu osvojiti nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju te Grand Prix. Osim nagrada koje dodijeli žiri i publika ima priliku izraziti svoje mišljenje te dodijeliti vlastitu nagradu  - nagradu publike. Osim natjecateljskih projekcija, posjetitelje očekuje bogat popratni program.
 
Platforma F12 će u sklopu trećeg izdanja ponovno organizirati izložbu QR kodova.
 
Putem njih korisnici mogu pregledavati GIF animacije mladih umjetnika, a osim skeniranja GIFovi će biti prikazani na filmskom platnu u prostoru dvorane. Zbog odgode festivalskog programa, izložba je održana i kao zaseban događaj i svojevrsni uvod u festivalski program. Izložbeni program GIF for FUSE u svojem drugom izdanju broji preko 35 autora i preko 100 GIFova koji su na jednomjesečni otvoreni poziv pristizali iz Hrvatske, Srbije, Bosne I Hercegovine i Austrije.
 
Prvi festivalski dan - petak 4. listopada 2020. započinje Radionicom analogne fotografije koju će voditi Pavle Kocanjer, filmski snimatelj poznat po projektima Park Session i XyugoX te autorskim kratkometražnim filmovima. Radionica je besplatna za sve polaznike, a prijave traju do 1. listopada. Bit će održana u prostoru Male Scene HD s početkom u 10 sati.
 
Službeno otvaranje festivala bit će održano na Maloj sceni Hrvatskog doma s početkom u 20 sati. Nakon otvaranja uslijedit će projekcija pobjedničkih filmova drugog izdanja festivala, a nakon toga slijedi glazbeni program. U sklopu glazbenog programa ovogodišnjeg FUSE-a nastupit će mladi glazbenik Martin Ladika.U subotu 3. listopada 2020. na redu je najbitniji dio festivala, a to su natjecateljske projekcije. Bit će održane dvije natjecateljske projekcije. U popodnevnom terminu u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C ,neprofitnom umjetničkom organizacijom sa sjedištem u Zagrebu i djelatnošću u području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva bit će održano predstavljanje /’fu:bar/ - festivalsko okupljanje fokusirano na multimedijsku reinterpretacijsku umjetnost s temom greške. Tom prilikom će se u prostoru MSHD uključiti u online otvaranje izložbe.
 
Navečer će uslijediti projekcija igranog filma “Slice of Life” redatelja Luke Hrgovića i Dine Juliusa koji će nam se pridružiti te sudjelovati u razgovoru nakon same projekcije. “Slice of Life” radnjom je smješten u “Blade Runner” svijet, a prati sitnog dilera koji u jednoj noći mora skupiti novac da svemirskim brodom otputuje sa Zemlje koja je u raspadu i na rubu apokalipse u neki bolji život. No, na tragu mu je korumpirani policajac i sve vodi prema konačnom okršaju. Glavne uloge tumače Anton Svetić, Ivica Pustički i Emilia Habulin. Film je završen početkom 2019. i tada je krenula njegova turneja po festivalima.
 
Premijerno je prikazan u Japanu, u sklopu Short Shorts Film Festivala, a zatim u L.A.- u na LA Shorts International Film Festivalu, Slice of Life je dobio i nagradu za najbolji kratkometražni film na FANTA ELX: Elche Fantastic Film Festivalu, zatim nagrade za najbolji SF na LA Shorts International Film Festivalu, nagrade Georges Méliès za najbolje specijalne efekte na SciFi Film Festivalu u Australiji, Méliès d’argent nagradu za najbolji Europski kratkometražni fantastični film na Grossmann Fantastic Film and Wine Festivalu u Sloveniji.
 
Film je nedavno osvojio i domaću nagradu SFERA, u kategoriji za posebno ostvarenje. Nakon filma slijedi opušteno filmsko druženje. Posljednji festivalski dan nedjelja 4. listopada bit će obilježen u opuštenom tonu. Posjetitelje očekuje projekcija filmova mladi hrvatskih autora izvan natjecateljskog programa, a nakon projekcije filmova slijedi zatvaranje i dodjela nagrada. I ove godine žiri je sastavljen od filmskih profesionalaca. Festival će ugostiti mladu filmsku redateljicu Daliju Dozet koja osim rada na filmu u svojoj biografiji ima vođenje mnogobrojnih filmskih radionica te je pokrenula reviju kratkog filma Filmska Runda u Osijeku. Pomoć pri odlučivanju najistaknutijih filmova festivala dat će i redatelj Igor Jelinović također filmski redatelj s nagrađivanim kratometražnim filmovima i voditelj filmskih radionica za mlade u sklopu udruge Blank. Treći član ovogodišnjeg žirija je filmski montažer Tomislav Stojanović poznat po radu na mnogobrojnim hrvatskim kratkometražnim i dugometražnim filmovima od kojih je jedan od istaknutih film Srbenka, također je voditelj raznih radionica, a svoj rad je započeo još kao srednjoškolac u SKIG-u - Studio kreativnih ideja Gunja.
 
Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAOPERATIVA koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar i Zajednica tehničke kulture Karlovac.

(R.P.B., 01.10.2020)