obavijest

Otvorena Riznica splitske katedrale svetog Dujma


vrijeme: 30.09.2020.
mjesto: Split

U prigodi proslave 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima i obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, u srijedu, 30. rujna 2020. godine, otvorena je Riznica splitske katedrale svetog Dujma.

Podsjetivši kako se nalazimo na mjestu na kojem je prvi put u povijesti jedna država institucionalizirala konzervatorsku službu, ministrica je istaknula kako od tada traje restauracija jednog od svjetskih spomenika, splitske katedrale i njegovih pratećih sadržaja.

Dodala je kako muzealizacija predmeta koje stoljećima čuva splitska crkva nije samo prezentacija dobara jedne od najstarijih biskupija kršćanskog svijeta, nego ujedno i znatno podizanje razine čuvanja crkvenog blaga. „Ona je trezor kolektivne memorije hrvatskog naroda, važna stepenica u edukaciji novih naraštaja i središte znanstvenih interesa domaćih i stranih stručnjaka raznih područja povijesti umjetnosti“, rekla je ministrica.

Govoreći o dovršetku obnove splitske katedrale, ministrica je istaknula kako će u narednom razdoblju Ministarstvo u suradnji s nadbiskupijom dovršiti vanjštinu katedrale čime bi njezino očuvanje i prezentacija nakon sto šezdeset godina bili završeni.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. sc. Radoslav Bužančić održao je predavanje pod nazivom „Riječ prigodom otvaranja Katedralne riznice“ nakon kojega je uslijedilo razgledavanje postava Riznice u Palači Skočibučić-Lukaris na Peristilu.

Riznica je otvaranjem službeno postala katedralni muzej, a sa svojim brojnim inventarom koji datira od 8. do 20. stoljeća jedna je od najvrijednijih zbirki u Hrvatskoj. Svoje je prostore u palači Palači Skočibučić-Lukaris dobila potpisivanjem ugovora 2017. godine kojim ih je Vlada Republike Hrvatske ustupila Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Ministrica je istoga dana kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala i svečanoj sjednici županijske skupštine u povodu Dana Splitsko-dalmatinske županije i blagdana svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije.

U povodu visokog jubileja ministrica se susrela bibliotekarom i arhivistom Svete Rimske Crkve kardinalom Joséom Tolentinom Calaça de Mendonçom u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu te razgovarali o osnivanju boravišne baze za hrvatske znanstvenike u Rimu.

Izvor:
https://min-kulture.gov.hr


Foto©https://smn.hr/

(D.H.F., 01.10.2020)