obavijest

Roman Tajane Obradović 'Onda znaš kako stvari stoje' objavljen u Nizozemskoj


vrijeme: 30.09.2020.
mjesto: Nizozemska; Amsterdam

Nizozemsko izdanje romana 'Onda znaš kako stvari stoje' hrvatske književnice, novinarke i kolumnistice Tajane Obradović, koji se bavi uvijek aktualnom temom mobbinga na radnome mjestu, objavljeno je nedavno u Amsterdamu.

Roman koji govori o i danas aktualnim rak-ranama hrvatskog društva – nepotizmu, maltretiranju zaposlenika, klijentizmu i korupciji svoje je prvo, hrvatsko izdanje, imao krajem 2013. godine.
 
Prepoznavši mobbing kao univerzalni problem i temu Sanja Kregar, osnivačica nizozemske nakladničke kuće KLIN (Kroatische Literatuur in Nederland) koja je do sada objavila djela Julijane Matanović, Mire Gavrana, Gorana Tribusona, Ivice Prtenjače i drugih hrvatskih književnika, roman je prevela na nizozemski, a KLIN ga je upravo objavio na nizozemskom tržištu.
 
"Ova je knjiga izvrstan roman, a tema je toliko relevantna i priča je toliko dobro sastavljena da je rado predstavljam na nizozemskom tržištu. Obradović priča svoju priču iz jedinstvenog tranzicijskog okruženja s kraja prošlog i početka novog tisućljeća u Hrvatskoj. Kapitalizam je tada još uvijek svjež i sirov i čini se da se izvrsno kombinira s plemenskim nepotizmom i zlouporabom tradicionalnih obiteljskih veza. Tajana Obradović iza sebe ima mnogo 'ispisanih kilometara', ne samo kao književnica, već i kao novinarka i kolumnistica i to je uočljivo", istaknula je tom prilikom Kregar.
 
Glavni je lik Veronika, zaposlena u osiguravajućem društvu u Zagrebu, gdje su maltretiranje na radnom mjestu, nepotizam i pogodovanje uobičajena pojava. Veroniku u Korporaciju dovodi rođak, no ona gotovo izgubi život zbog opterećenja, nepravednog postupanja šefova, mačo kulture i lošeg upravljanja. Vlastita ambicija i radna etika također joj se izruguju i pridonose problemima. Kada sustavna prijevara s uplaćenim osiguranjima prijeti da će biti otkrivena, slijedi preuzimanje tvrtke i štakori napuštaju brod koji tone.
 
Tajana Obradović (1971.) diplomirala je 1995. na studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Bivša je uspješna atletičarka i dugogodišnja novinarka, kolumnistica, urednica i članica uredništava u časopisima, knjigama i publikacijama sportske tematike. Do 2004. bila je zamjenica generalnog direktora za sektor nakladništva u Zri-športu, a danas je urednica i programska direktorica u nakladničkoj kući Funditus. Članica je komisije Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora za informiranje i izdavačku djelatnost. Od 2011. proza joj se objavljuje u tiskovinama, književnom časopisu Tema i na Trećem programu Hrvatskog radija. Objavila je još dva romana, "Cybersex – Čarobna šuma" (2011.) i "Akustika tišine" (2017.). (Hina)

(R.P.B., 30.09.2020)