izložba

Anti-dizajn/Trajne alternative


vrijeme: 19.03.2009. - 06.04.2009.19,00
mjesto: Zagreb; Nivo -3 Javne garaže na Kvaternikovu trgu
organizator: ULUPUH

43. zagrebački salon – primijenjene umjetnosti i dizajn 'Anti-dizajn/Trajne alternative' otvara se u četvrtak, 19. ožujka, u 19 sati, na nivou -3 Javne garaže na Kvaternikovu trgu u Zagrebu. Izložba traje do 6. travnja. Prilikom otvorenja, bit će uručene i nagrade Salona.Olja Stipanović
Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti  - ULUPUH u ovoj godini organizira 43. zagrebački salon, izložbenu manifestaciju posvećenu prezentaciji suvremenog nacionalnog stvaralaštva na području primijenjenih umjetnosti i dizajna. Zagrebački salon jedna je od najdugovječnijih hrvatskih izložbenih smotri s kontinuitetom održavanja od 1965. godine, a na kojoj se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline. Središnja izložba bit će postavljena u prostorima Javne garaže Kvaternikov trg u Zagrebu.

Koncepciju Salona, pod nazivom 'Anti-dizajn/Trajne alternative' potpisuje kustosica i selektorica Silva Kalčić. Salon je usmjeren ka preispitivanju društvene odgovornosti autora/umjetnika koji kroz bavljenje odnosom oblika i sadržaja (forme i funkcije) radikalno preispituje društveni kontekst i trenutak u kojemu stvara. Društvena odgovornost autora podrazumijeva shvaćanje činjenica trenutka 'sada' te kreativno reagiranje na zadanu situaciju na način iznalaženja, uvijek iznova, alternative mainstreamu u oblikovanju, kao u primjeru povijesnih i suvremene avangarde.


Patrizia DonaNa Salonu će biti prezentirano recentno stvaralaštvo više od osamdeset radova hrvatskih umjetnika uz gostovanje nekoliko svjetski poznatih imena, a čiji radovi predstavljaju jednu moguću alternativu mainstreamu baveći se umjetnošću kao strategijom ili alatom provokativne kritike dominantnog tržišno-potrošačkog modela društva.

Više

(I.P., 17.03.2009)