x ostalo

Legenda o ljeljama prikazana na festivalu u Tokiju


vrijeme: 20.02.2008. - 20.02.2008.
mjesto: Japan, Tokio

Poznatu legendu o ljeljama prikazao je hrvatski KUD 'Gorjanac' na Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u Tokiju, izvijestilo je hrvatsko veleposlanstvo.

U tokijskoj Nacionalnoj operi, 20. veljače, održavao se Međunarodni festival nematerijalne kulturne baštine na kojemu su dva puta nastupili članovi kulturno-umjetničkog društva iz Gorjana, istočnoslavonskoga sela u blizini Đakova.

Riječ je o narodnoj predaji pretočenoj u tradicijski splet pjesama, nošnji, plesova i običaja koji se njeguju u selima istočne Slavonije, a osobito u selu Gorjani za vrijeme blagdana Duhova.

Legenda kaže da su se žene, nakon što su Turci zarobili sve muškarce u selu, kako bi spasile muževe, očeve i braću, obukle u šarenu odjeću, na glavu stavile visoke muške šešire okićene cvijećem, a u ruke uzele srpove i kose, te tako odjevene otišle pred Turke. Ugledavši neobično odjevene spodobe, Turci su pomislili da su im duhovi došli naplatiti danak za zlodjela, uplašili se i pobjegli. Tako su, legenda kaže, gorjanske žene oslobodile svoje najdraže.

Izvedbi je bio nazočan i hrvatski veleposlanik Drago Štambuk koji je u festivalskom katalogu objavio prigodni tekst o ljeljama, naglasivši pritom iznimno bogatstvo i ljepotu hrvatske tradicije i baštine. Napisao je, uz ino, kako ljelje nisu samo ples i pjesma, već i dragocjeni simbol snalažljivosti i hrabrosti hrvatskih žena, te otpora i snage hrvatskoga naroda koji je kroz stoljeća predano branio svoju zemlju i svoj način života.

KUD Gorjanac izbor je japanske Agencije za kulturu, i uz skupinu 'Baul Song and Dance' iz Bangladeša, jedini je inozemni ansambl na festivalu.

Vrhunac festivala i njegov završetak bio je nastup hrvatskih folklornih umjetnika s izvedbom legende o ljeljama, koja je odlukom Ministarstva kulture protekloga ljeta stekla status zaštićena nematerijalnoga kulturnog dobra i uvrštena u hrvatski Registar kulturnih dobara.

Finalnom šokačkom kolu hrvatskih izvođača priključili su se i ostali sudionici festivala te je u frenetičnom završetku bilo sve u znaku velikoga šokačkog kola. (Hina)