obljetnica, proslava

Trogir: Svečanost u povodu završetka obnove Radovanovog portala


vrijeme: 24.06.2006. - 24.06.2006.
mjesto: Trogir

Završetak velikih restauratorskih projekata u trogirskoj Katedrali Sv. Lovre i u njezinu predvorju na monumentalnom portalu Majstora Radovana iz 1240. godine, koji su trajali gotovo šest godina, proslavljeni su u 24. lipnja na svečanosti u Trogiru.
Svečannost je organizirana u slavu trojice najvećih majstora trogirske umjetnosti, Radovana, Alešija i Firentinca.

Nakon završetka obnove kapele blaženoga Ivana Trogirskog, Nikole Firentinca, i Krstionice koju je izradio Andrija Aleši, danas je predstavljen i obnovljeni portal Majstora Radovana.

S Radovanovih je skulptura laserskom metodom skinuta boja, jer je analizama utvrđeno da je izvorno to remek djelo bilo zasnovano na kromatski zanimljivoj igri bijelog kamena i tamnog mramora, pa je danas prvi put predstavljen u svojem izvornom obliku.

Blagoslovio ga je splitsko - makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je podsjetio na značajne povijesne događaje u vrijeme njegova nastanka.

Uz trogirskog gradonačelnika Vedrana Rožića i župana Antu Sanadera te predstavnika diplomatskog zbora, velikoj svečanosti nazočili su i predstavnici UNESCO-a, te više američkih i europskih fundacija koje su financirale obnovu trogirskih spomenika.

Predsjedavajućem fundacije Venetian Heritage iz New Yorka Lawrenceu Lovettu, nadbiskup Barišić uručio je repliku križa Blaža Jurjeva Trogiranina iz 13. stoljeca. Lovett je zahvalio ističući ponos što je sudjelovao u obnovi tako važnih spomenika zajedno sa stručnjacima splitskoga Konzervatorskog zavoda, koje je nazvao "magičnom trojkom".

Ministar kulture Božo Biškupic, izaslanik premijera Ive Sanadera, čije je pozdrave prenio, istaknuo je kako je ovo jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj kojim se trogirskoj baštini vraća nekadašnji sjaj. Naglasio je kako trogirska umjetnost stoji uz bok onoj u drugim europskim gradovima koji se jednako kao i ovaj grad-spomenik s UNESCO-va popisa time diče.

Radovanov portal sa skulpturama, narativnim i alegorijskim reljefima te bogatim ukrasima spomenik je nulte kategorije, jedinstveni primjer ne samo hrvatske romaničke skulpture već i cijelog sjevernog Jadrana, a na početku sanacije 2004. stručnjaci su upozoravali da je pretrpio tolika oštećenja da ga se teško moglo iščitavati bez pomoći ranije izdanih monografija, podsjetio je voditelj projekta obnove Radoslav Bužančić iz splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Projektni tim obnove, uz Bužančića, činili su i ravnatelj Konzervatorskog odjela Joško Belamaric te konzervatorica Vanja Kovačić, a u obnovi skulptura radili su i restauratori iz poznate venecijanske radionice "Sansovino", predvođeni najpoznatijim stručnjakom u tom području Totom Bergamom.

Bužančić je najavio kako se obnova katedrale nastavlja restauracijom kapele Svetoga Jere.

Trojici stručnjaka splitskog Konzervatorskog zavoda, zajedno s dekanom Trogirskoga dekanata i katedralnim župnikom Sv. Lovre don Tomislavom Čubelićem, prije tri godine dodijeljena je prestižna nagrada paneuropske organizacije za kulturnu baštinu "Europa Nostra" koja se smatra Oscarom za konzervatorsku disciplinu, i to za restauraciju kapele Sv. Ivana Trogirskog, čija je obnova dovršena prije tri godine.

Hina