obavijest

Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu


vrijeme: 24.3.2017. 19:00
mjesto: Velika dvorana Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu održat će se u petak, 24. ožujka 2017. u 19:00 sati, u velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb.
Organizatori događanja su Odjel za kazalište i film Matice hrvatske, Grad Prelog, Kazališna scena Kalmana Mesarića, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu.
 
PROGRAM
Vladimir Lončarević: Osoba i djelo Kalmana Mesarića ili kako zadržati vlastito uvjerenje
Ernest Fišer: Kalman Mesarić ili bogatstvo opusa od zavičajnog pisca do plesnog kritičara (Tematski prilog u Kolu, 2/2016.)
Sanja Nikčević: I u našem gradu ili urbana komedija o ljubavi, dolarima i odlukama u životu
Mirjana Hržić: O Danima Kalmana Mesarića u Prelogu
Kazališni program: dijelove iz urbane komedije I u našem gradu izvode članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića.
 
Dani Kalmana Mesarića pokrenuti su 2014. u Prelogu, piščevu rodnom gradu. Osnovna motivacija bila je dvojaka. Prva je bila želja za upoznavanjem Preloga s vlastitim sugrađaninom i poticanje interesa za njegov opus. Zato su započeli s objavom njegovih djela (roman Dravom zlato plovi, 2014; dijalektalna  komedija Gospodsko dijete, 2015; a urbana komedija I u našem gradu, 2016), uz izložbe, predavanja i promocije. Druga motivacija bila je afirmacija Kalmanova svjetonazora i poetike predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu pučke poetike. Ta poetika afirmira svijet oko sebe i upravo u Mesarićevu kraju ima velik broj kvalitetnih ostvarenja.  

Od 2016.  program dolazi i u Zagreb, u Maticu hrvatsku, a u sklopu djelatnosti Odjela za kazalište i film, gdje se predstavlja ne samo osoba i djelo Kalmana Mesarića nego i sama manifestacija kao dobar primjer djelovanja u kulturi. Ona na najbolji način pokazuje kako je u današnje vrijeme moguće  oduprijeti se medijskoj buci koja nam nameće čudnu sliku svijeta – globalnu, bešćutnu, bezličnu, crnu. Jedino zagovarajući vrijednosti koje volimo i potičući vlastitu sredinu da djeluje možemo upoznati i zavoljeti same sebe i ono dobro u sebi.

Program je doista pokazao da se može djelovati od najmlađih (učenici osnovne škole sami su inicirali programe upoznavanja s piscem ali i tražili uvrštavanje Kalmana Mesarića u lektiru), do uglednih stručnjaka koji su potaknuti na novo čitanje, što je rezultiralo tematom  u časopisu Matice hrvatske Kolo (2/2016) i pokretanjem Kazališne scene Kalmana Mesarića.

Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu 2017.
Zato i ove godine organiziramo i Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu, na koji vas srdačno pozivamo. Na njima ćete čuti kako je to bilo zadržati vlastiti svjetonazor u nesklonim vremenima (Vladimir Lončarević), o urbanoj komediji I u našem gradu koja dokazuje da postoje i Glembajevi sa sretnim krajem (Sanja Nikčević), Ernest Fišer predstavit će tematski broj Kola koji govori o Mesariću kao plesnom kritičaru, zavičajnom piscu ili teoretičaru i redatelju, dok će Mirjana Hržić, osnivačica Dana Kalmana Mesarića, govoriti o manifestaciji, njezinim počecima, ostvarenjima i planovima. Govornike će „poduprijeti“ Kazališna scena Kalmana Mesarića s izvedbom dijelova komedije I u našem gradu. Primjerak tiskane komedije moći će se dobiti na predstavljanju.
dr. sc. Sanja Nikčević,
pročelnica Odjela za kazalište i film Matice hrvatske