predstavljanje, financiranje

Kreativna Europa - EK predstavila plan za kulturni i kreativni sektor


vrijeme: 23.11.2011.
mjesto: Bruxelles, Belgija

Velik broj djelatnika koji rade u kinima, TV, kulturi, glazbi, izvedbenim umjetnostima, baštini i srodnim područjima će imati koristi od povećane potpore EU u skladu s novim programom “Creative Europe” kojeg je Europska komisija predstavila. 

Uz predloženi proračun od € 1,800.000.000 za razdoblje od 2014.-2020., to će biti najveća svjetska potpora za kulturne i kreativne industrije, koje su glavni izvor radnih mjesta i razvoja u Europi.
 
Novi program izdvojit će više od 900.000.000 € za potporu kina i audiovizualnog sektora (obuhvaćen trenutni programa MEDIA) i gotovo 500.000.000 € za kulturu.
 
Komisija također predlaže dodijeliti više od 200.000.000 € za novi financijski jamstveni program, koji će omogućiti malim subjektima pristup do 1 milijarde EUR bankovnih kredita, kao i sredstava za politiku suradnje čiji je cilj jačanje inovacija.
 
"Ova investicija će pomoći desecima tisuća umjetnika i audiovizualnim profesionalcima pristup jedinstvenom tržištu s ciljem “osvajanja” nove publike u Europi i izvan nje. Bez ovakve potpore, teško je ili nemoguće probiti se na nova tržišta. Kreativna Europa, također, promiče kulturnu i jezičnu raznolikost, kao i doprinos našim Europa 2020 ciljevima za radna mjesta i održivi rast ", rekla je Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulture, višejezičnost i mlade. (Izvor: Ministarstvo kulture)