info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Osječko izdanje festivala '50 Poems for Snow'

Osječko izdanje međunarodnog pjesničkog festivala '50 Poems for Snow' održat će se večeras, 20. veljače, s početkom u 20 sati, na livadi kod secesijskog zdenca na Šetalištu Franje Šepera. Ove zime festival je posvećen Pablu Nerudi, a pjesme će čitati: Slavko Babić, Mislav Bartoš i Bruno Koić.
 
natječaj

Objavljen Natječaj za poeziju CeKaPe-a

Natječaj za poeziju Centra za kreativno pisanje otvoren je od 19. veljače do 19. ožujka 2018. godine. 
 
najave

Mjesec hrvatskoga jezika 2018.

U organizaciji IHJJ-a, u srijedu 21. veljače počinje obilježavanje sad već tradicionalne manifestacije Mjesec hrvatskoga jezika pokrenute prije četiri godine. Cilj je manifestacije istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću. 
 
obljetnica, proslava

Manifestacija 'Dan hrvatske glagoljice' kao posveta hrvatskom jeziku i pismenosti

'Dan hrvatske glagoljice' inicijativa je Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Maticom hrvatskom, Staroslavenskim institutom, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Društvom prijatelja glagoljice, a bit će inauguriran u četvrtak 22. veljače.
 
predavanje, tribina

Nova sezona Književnog petka: Što je satira?

Najdugovječnija zagrebačka književna tribina Književni petak novu sezonu započet će u petak, 23. veljače, u 20 sati, u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola s vrućom temom: 'Satira – umjetnost i/ili politika'. O temi će raspravljati Saša Antić iz grupe TBF, Dragan Markovina iz Nove ljevice te Nino Raspudić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta uz moderiranje urednice tribine Marije Selak.
 
nagrada

Lidiji Bajuk svečano uručena nagrada 'Zvonimir Golob'

Hrvatska pjesnikinja i kantautorica Lidija Bajuk dobitnica je nagrade za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu 'Zvonimir Golob' na natječaju koji godinama organizira koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.). Nagrada joj pripada za pjesmu 'Z tvojih rok', a sastoji se od velike zlatne plakete. 
 
obljetnica, proslava

Dan materinskoga jezika 2018.: 'Tuđe i naše', razgovor

Povodom Dana materinskoga jezika Hrvatski P.E.N. organizira razgovor 'Tuđe i naše', u srijedu 21. veljače u 16 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.  
 
predstavljanje

Novi program DHKP-a 'Književni prevoditelj u vašem kvartu'

S ciljem popularizacije uloge književnoga prevoditelja kod šire čitateljske publike, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) pokrenulo je program 'Književni prevoditelj u vašem kvartu', a prvi od ukupno deset planiranih susreta prevoditelja i građana u neformalnom okruženju zagrebačkih gradskih četvrti bit će razgovor s Leom Kovács u ponedjeljak u Kinoteka caffe baru.
 
natječaj

Natječaj za pjesme na čakavštini – Verši na šterni

Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini – Verši na šterni. Pozivaju se autori da pošalju svoje nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri), najkasnije do 7. ožujka 2018. godine.
 
predstavljanje

Književnost u Zelenoj: Iva Ušćumlić & Suzana Matić>>>

 
 
predavanje, tribina

Poezija u dvorištu - gošće Gordana Benić i Andriana Škunca>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Nikice Slavića 'Vedra strana života'>>>

 
 
predstavljanje

Od kuharice do književnosti: ogledi o kulinarskoj prozi>>>

 
 
predavanje, tribina

Predstavljanje knjige 'Fantastične priče'>>>

 
 
predavanje, tribina

Književni prevoditelj u vašem kvartu>>>

 
 
nagrada

Dino Pešut pobjednik natječaja za adaptaciju drame u scenarij

Završen je Natječaj za adaptaciju drame u filmski scenarij web portala Drame.hr. Stručni žiri sastavljen od urednika portala Maje Sviben, Lane Šarić, Ivora Martinića te producentice Mirte Puhlovski najboljim je proglasio 'Veliki hotel bezdan' Dine Pešuta.
 
obavijest

Marko Pavlovski: 'Izlet u Dachau'

Predstavljanje zbirke pjesama Marka Pavlovskog 'Izlet u Dachau' održat će se u ponedjeljak, 19. veljače, 19 sati, u dvorani Müller kina 'Europa'. Uz autora, o knjizi će govoriti, Darija Žilić i Seid Serdarević.
 
predstavljanje

Multimedijsko događanje 'Žene s vizijom'

Udruga OS i Muzej Mimara kao suorganizatori, po drugi put za redom pripremaju multimedijski kulturni program pod nazivom - 'Žene s vizijom'. 
 
obavijest

'Stav' - časopis za književnu kritiku

Istarski ogranak DHK-a objavio je e-izdanje novog časopisa za književnu kritiku - Stav (www.stav.com.hr).
 
obavijest

U Splitu predstavljena zbirka pjesama 'Vridilo je'

U organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata 158. brigade i 6. domobranske pukovnije u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu predstavljena je zbirka pjesama "Vridilo je" devet autora, sudionika Domovinskog rata.
 
predavanje, tribina

Odvalimo se poezijom u Pločniku: Cindy Lynn Brown>>>

 
 
najave

Večer srednjovjekovne književnosti u Branimirovoj godini

U petak, 16. veljače 2018. s početkom u 18 sati, u zagrebačkoj Knjižnici Marije Jurić Zagorke održat će se Večer srednjovjekovne književnosti povodom Svjetskog dana čitanja na glas.  
 
natječaj

Književni natječaj 'Trojica iz Gradišta'

Želeći da zaživi uspomena na trojicu pjesnika iz Gradišta - Matu Mandića, Pavla Varnicu i Antuna Jovanovca, Udruga Tikvica iz Vinkovaca raspisuje natječaj pod nazivom 'Trojica iz Gradišta'. 
 
predavanje, tribina

Dani hrvatske drame na filmu

Proglašenjem pobjednika natječaja za adaptaciju dramskog teksta u scenarij, te razgovorom s dramatičarom, dramaturgom i scenaristom Tomislavom Zajecom završavaju prvi Dani hrvatske drame na filmu koje organiziraju portal Drame.hr i udruga Metar 60, u Književnom klubu Booksa, 16. veljače, u 19 sati.
 
obavijest

U Splitu promovirana najveća knjiga na glagoljici, Hrvatski Brevijar

Najveća tiskana knjiga na glagoljici u Hrvatskoj - Hrvatski Brevijar - s više od tri tisuće stranica u četiri toma autorice Dunje Lakuš, u izdanju Zaklade Rhema, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.
 
predavanje, tribina

Crni pojas iz književnosti>>>

 
 
predavanje, tribina

Bookvica - Miljenko Smoje: ''Judi i beštije''>>>

 
 
predstavljanje

Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta >>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Rajka Fureša>>>

 
 
predavanje, tribina

Glagoljična sastavnica hrvatske kulture - predavanje Stjepana Damjanovića

Sljedećih dana u Dubrovniku će gostovati akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske. Svoje predavanje održat će u ponedjeljak, 12. veljače u 19 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, s temom Glagoljična sastavnica hrvatske kulture.  
 
predstavljanje

Promocija monografije 'Ogledala Lune'>>>

 
 
predstavljanje

Promocija dnevnika Divne Zečević 'Život kao voda hlapi'>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje nove knjige Milka Valenta 'Otvorena rosa'>>>

 
 
predavanje, tribina

U gostima kod Šenoe: Božica Brkan

U petak, 9. veljače, u 18 sati, u Kući Šenoa gostuje Božica Brkan, koja će govoriti o svom radu u novinarstvu i književnosti, posebno o povezanosti s obitelji Šenoa kroz više od 20 godina, te će predstaviti svoje zbirke kratkih priča 'Umrežena' i 'Život večni'. Ulaz je slobodan!
 
novo izdanje

Zagrebačko izdanje festivala 50 Poems for Snow

Zagrebačko, šesto, izdanje festivala 50 Poems for Snow održat će se u srijedu, 7. veljače 2018. na livadi iznad Ljetnog kina Tuškanac s početkom u 21 sat. Sastanak je ispred Kina Tuškanac u 20 45 sati. Pjesme će čitati: Monika Herceg, Goran Milaković i Mateja Tutiš. Ove zime festival je posvećen Pablu Nerudi.
 
obavijest

Monografija o 'Žutoj podmornici', osječkoj radijskoj postaji iz Domovinskog rata

Monografija o prvoj osječkoj ratnoj radio postaji u Domovinskom ratu pod nazivom 'Žuta podmornica 25 godina poslije', predstavljena je u utorak u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).
 
predstavljanje

Stihovnica Siska: Zrinko Šimunić>>>

 
 
predstavljanje

'Stare priče iz mog Osijeka' Zvonimira Lovrića>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje slikovnice 'Šporki Špiro i Neposlušna Tonka' Olje Savičević Ivančević i Svjetlana Junakovića>>>

 
 
najave

III. Miljkovićevi dani u Zagrebu

'Miljkovićevi dani u Zagrebu', manifestacija posvećena pjesniku Branku Miljkoviću koji je svoj život tragično skončao u Zagrebu 1961. godine, održava se treći put i to tradicionalno oko godišnjice njegove smrti... 
 
predavanje, tribina

Književna večer s Josipom Paladom i predstavljanje knjige 'Zlonjiva' Mirka Palade>>>

 
 
predavanje, tribina

Jezik barokne književnosti u Dubrovniku

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku priređuje predavanje sveučilišne profesorice i znanstvenice Sanje Vulić koje će se održati srijedu, 7. veljače, u 18,30 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, s temom 'Jezik barokne književnosti u Dubrovniku'.
 
obavijest

Krešimir Nemec: 'Glasovi iz tmine'

Predstavljanje nove knjige akademika Krešimira Nemeca 'Glasovi iz tmine. Krležološke rasprave' održat će se u petak, 9. veljače 2018. u 12 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. 
 
obljetnica, proslava, najave

Književne večeri - 'Mikulin život'

Književna večer u povodu 50. obljetnice smrti pjesnika, novinara i putopisca Nike Pinčića održat će se 6. i 7. veljače u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj.
 
predavanje, tribina

Pjesnička tribina 'Odvalimo se poezijom' posvećena Nicanoru Parri u Bolu na Braču>>>

 
 
predavanje, tribina

Polkaview: Ivo Goldstein>>>

 
 
predstavljanje

Pjesme o moru i Ližnjanu selu>>>

 
 
obavijest

Igor Jurilj: 'Od Zorinog doma do Edisona'

Hrvatski filmski savez, Kinoklub Karlovac i karlovačka Gradska knjižnica 'Ivan Goran Kovačić' kao domaćin, predstavit će u petak, 2. veljače, zajedničko izdanje - knjigu mladog povjesničara Igora Jurilja 'Film od Zorinog doma do Edisona: Recepcija filma i prvih karlovačkih kinematografa u lokalnoj periodici, 1896.-1920.'.
 
obavijest

Akcija 'Svi za knjigu, knjiga za svakoga!' u utorak ponovno u Booksi

Novo izdanje akcije 'Svi za knjigu, knjiga za svakoga!' zagrebačkog književnog kluba Bookse održat će se u utorak, 6. veljače, kada će ljubiteljima čitanja sve knjige kluba biti dostupne uz predloženu donaciju od deset kuna po knjizi.
 
nagrada

Nagrada Anđelko Novaković uručena pjesniku Željku Božiću

Nagrade Anđelko Novaković za neobjavljenu zbirku pjesama mladoga autora uručena je u četvrtak pjesniku Željku Božiću za zbirku pjesama "Mir utrobe i neki promišljaji". 
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu