info - književnost, publicistika, jezik


predavanje, tribina

Sjećanje Krležinih suvremenika: Neva Rošić u razgovoru s Goranom Matovićem

U utorak, 22. svibnja, u 18 sati, u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža, Krležin Gvozd 23., u okviru projekta Sjećanje Krležinih suvremenika, velika glumica Krležina teatra svjedoči o susretima s Krležom. Ulaz je slobodan!
 
natječaj

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Ksaver Šandor Gjalski'

Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskoga - Zabok i Društvo hrvatskih književnika (DHK) raspisuju natječaj za dodjelu književne nagrade 'Ksaver Šandor Gjalski' za 2018. godinu, objavilo je Društvo hrvatskih književnika.
 
predstavljanje

Hrvatska fokus zemlja na Festivalu Nova Drama u Bratislavi

Hrvatski centar ITI pokrenuo je međunarodnu suradnju sa slovačkim Festivalom Nova Drama na kojem se ove godine kroz predavanja i gostovanje predstave predstavlja hrvatsko kazalište.
 
obavijest

Predstavljanje knjige o Ružički u Vukovaru

Predstavljanje knjige 'Hrvatski velikan Leopold (Lavoslav) Ružička' i ostalih 9 knjiga I. kola biblioteke Hrvatski velikani: Ruđer Bošković, Marija Jurić Zagorka, Josip Kozarac, Izidor Kršnjavi, Andrija Mohorovičić, Slava Raškaj, Petar Svačić, Josip Šokčević i Faust Vrančić održat će se u Ružičkinoj kući, Vukovar, u petak, 18. svibnja, u 13 sati.
 
nagrada

vRIsak – Marina Šur Puhlovski 14. dobitnica književne nagrade VBZ-a

Književnica Marina Šur Puhlovski dobitnica je 14. književne nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman 2018., koju joj je donio rukopis 'Divljakuša', '(anti)ljubavni roman' koji je žiri proglasio vrijednim doprinosom hrvatskoj suvremenoj prozi, u kojemu autorica izbrušenom i preciznom naracijom potresnu dramu međuljudskih odnosa transformira u snažnu jezičnu umjetninu.
 
predavanje, tribina

U Knjižnici Galženica gostuje Cody McClain Brown>>>

 
 
festival

Alpe-Adria - festival mladih pisaca

Međunarodni festival mladih pisaca Alpe-Adria  održat će se u Koprivničko-križevačkoj županiji od 17. do19. svibnja 2018. godine.
 
natječaj

Natječaj za nagradu 'Fran Galović' 2018.

Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak i Grad Koprivnica raspisuju natječaj za Nagradu 'Fran Galović', koji je otvoren do 30. lipnja 2018.!
 
festival

FEKP: Tema nasljeđa u suvremenom kontekstu

Festival europske kratke priče (FEKP) okupit će od 27. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Samoboru niz istaknutih inozemnih i domaćih autora, oko teme nasljeđa koja će se kroz čitanja, razgovore, promocije, druženja, sagledati u kontekstu aktualnog trenutka.
 
nagrada

Miljenko Jergović dobitnik nagrade Georg Dehio–Buchpreis 2018.

Miljenko Jergović i litavski književnik Alvydas Šlepikas dobitnici su njemačke književne nagrade Georg Dehio–Buchpreis 2018., koja je Jergoviću dodijeljena za ukupno prozno djelo, a Šlepikasu za roman 'Moje ime je Marytė', izvijestila je nakladnička kuća Fraktura.
 
predstava

Europa jučer - Europa danas: Izbor iz tekstova Miroslava Krleže

U petak, 18. svibnja, s početkom u 19 sati, u KIC-u će Domagoj Janković i Nikša Marinović interpretirati ulomke iz izbora tekstova Miroslava Krleže koje je priredio Zdenko Jelčić. Ulaz je slobodan!
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Tibora Váradyja 'Put u juče'>>>

 
 
predstavljanje

Promocija zbirke pjesama 'Dodiri' u Gradskoj loži>>>

 
 
predavanje, tribina

Laureati Goranovog proljeća u Gradskoj knjižnici 'Ivan Goran Kovačić' Karlovac>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Borislava Ristića 'Ne kupuj mačka u vreći'>>>

 
 
predavanje, tribina

Razgovor sa Selvedinom Avdićem u Booksi>>>

 
 
obavijest

Skupština HAZU-a izabrala nove redovite i dopisne članove te suradnike

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u četvrtak održala je izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 10 novih redovitih članova, 8 dopisnih članova i 11 članova suradnika, a ponovno je izabrano 6 dosadašnjih članova suradnika a među danas izabranima brojni su ugledni znanstvenici i umjetnici iz zemlje i inozemstva. 
 
festival

Međunarodni književni festival Vrisak u Rijeci od 13. do 21. svibnja

Međunarodni književni festival Vrisak, koji će se održati od 13. do 21. svibnja u Rijeci, obuhvatit će pedesetak događanja s više od 150 sudionika, a tijekom festivala dodijelit će se i V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman, rečeno je u četvrtak u Zagrebu na konferenciji za novinare.
 
sajam

Knjige u srcu grada

Nakladnička kuća Znanje i ove godine organizira tradicionalnu kulturnu manifestaciju-sajam knjiga pod nazivom 'Knjige u srcu grada' koja će se održati u razdoblju od 13. do 17. svibnja u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića.
 
obljetnica, proslava

Mihaliću u čast

U ponedjeljak 14. svibnja 2018. u Gradskoj knjižnici 'Ivan Goran Kovačić' Karlovac, organizira se program posvećen 90. obljetnici rođenja slavnog karlovačkog pjesnika, akademika Slavka Mihalića.
 
festival

7. Međunarodni pjesnički festival 'More na dlanu'

Sedmi međunarodni pjesnički festival 'More na dlanu - stihovi šapuću školjci' bit će održan u Puli i Rovinju 11. i 12. svibnja u organizaciji Udruge za promicanje kulture KULTura sNOVA i Kulturnog kruga Rovinj.
 
obavijest

Ivo Šimunović: 'Prostorne čarolije'

Promocija knjige prof.dr.sc Ive Šimunovića 'Prostorne čarolije', u izdanju naklade Bošković, će se održati u petak, 11. svibnja, u 11 sati u Konferencijskoj dvorani HGK Komore Zagreb.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Tibora Váradyja 'Put u juče'>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Putokazi' Damira Barbarića>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Most ponad burne rijeke' Dalibora Talajića>>>

 
 
natječaj

Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman

U povodu svoje 20. obljetnice, Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Natječaj za najbolji (originalni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman pisan na hrvatskomu jeziku. Natječaj je otvoren do 5. srpnja 2018. godine.
 
obavijest

Rajko Grlić: 'Neispričane priče'

U utorak, 8. svibnja, u 19 sati, u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost, bit će predstavljena knjiga 'Neispričane priče' Rajka Grlića.
 
predavanje, tribina

Književna tribina 'Vinko Vošicki - poveznica između Krleže i Čeha'

U srijedu, 9. svibnja 2018. u 19 sati, u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica održat će se književna tribina Hrvatsko-češkog društva posvećena Miroslavu Krleži i njegovim vezama s Česima povodom 125. godišnjice njegova rođenja.  
 
obavijest

Promocija teatrološke knjige 'Skupno osmišljeno kazalište'

Promocija knjige 'Skupno osmišljeno kazalište', autorice Višnje Kačić Rogošić, održat će se ovu srijedu, 9. svibnja, u 20,15 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
najave

Dani Ljudevita Gaja u Krapini >>>

 
 
festival

Mediteranski festival knjiga od 9. do 13. svibnja u Splitu

Na drugom Mediteranskom festivalu knjiga, koji će se od 9. do 13. svibnja održati u Splitu, sudjelovat će osamdeset nakladnika, bit će predstavljena 21 nova knjiga, a kao poseban gost festivala na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u prostorijama Grada Splita, najavljen je i 'norveški kralj krimića' Jo Nesbø.
 
festival

Selfie kultura u središtu 4. Zagreb Book Festivala

Utjecaj moderne tehnologije na društveno-politička, ekonomska, intimna i identitetska pitanja, te umjetnost samu, središnja je tema književne manifestacije Zagreb Book Festival (ZBF) čije će četvrto izdanje u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) od 21. do 27. svibnja okupiti više od 80 domaćih i stranih autora u preko 30 događanja.
 
nagrada

Pula: Dodjelom nagrada završen 11. festival dječje knjige Monte Librić

Jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić završeno je u ponedjeljak u Puli dodjelom nagrada za najbolju izradu i fotografiju papirnate Bake Librić.
 
predstavljanje

Pero Kvesić: Čovjek-vadičep sreće Ženu-ribu>>>

 
 
predstavljanje

Paul O'Grady u Puli predstavlja novu knjigu 'Moj brod je Hrvatska'>>>

 
 
nagrada

Svečana dodjela ZiN nagrada za književnost

Svečana dodjela ZVONA i NARI nagrada za književnost za 2018. godinu održat će se u prostorijama knjižnice u Ližnjanu u petak, 4. svibnja 2018. s početkom u 18 sati.  
 
najave

8. Dani Ivana viteza Trnskog

Dani Ivana viteza Trnskog od 3. do 5. svibnja održat će se po osmi puta. U trodnevnom dinamičnom programu u čast prvog predsjednika Društva hrvatskih književnika slavit će se književna umjetnost u Novigradu Podravskom, Koprivnici i Virju.  
 
natječaj

Natječaj za kratku priču 2018.

17. izdanje Festivala europske kratke priče i ove godine donosi izazov za sve kratkopričaše: raspisan je natječaj za kratku priču! FEKP će se održati u Zagrebu i Rijeci od 27. svibnja do 1. lipnja 2018. godine, a ovogodišnja tema natječaja je Heritage / Naslijeđe. Natječaj je otvoren do 20. svibnja, u 23:59 sati.
 
obavijest

Šest autorica konkurira za Nagradu Anto Gardaš

Šest knjiga namijenjenih djeci i mladeži izabrano je u uži izbor za književnu nagradu 'Anto Gardaš' za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka objavljenu u 2017. godini, koja će biti dodijeljena na svečanosti 22. svibnja u Osijeku, izvijestilo je Društvo hrvatskih književnika.
 
predavanje, tribina

Književni petak: Bez prevoditelja nema svjetske književnosti>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje romana 'Crvena voda' Jurice Pavičića>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige poezije Dražena Katunarića>>>

 
 
djeca, mladi

Tjedan dobre dječje knjige 2018.

Od ponedjeljka 23. 4. do nedjelje 29. 4. u Rijeci, Bakru, Crikvenici, Delnicama, Kostreni, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Viškovu i Vrbovskom održava se Tjedan dobre dječje knjige. Riječ je o manifestaciji je za djecu i roditelje posvećenoj radosti čitanja, čaroliji stvaranja i užitku svakovrsne igre. 
 
obavijest

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba 'Dodir' na 11. Festivalu dječje knjige

Centar za kulturu Trešnjevka organizira 11. izdanje Festivala dječje knjige, a u četvrtak, 26.4., u Domu kluture Prečko gostuje 'Dodir' koji će djecu uvesti u jedan novi, posve drukčiji svijet. Uz isječke iz 'Kraljevne na zrnu graška', prve bajke ikad izvedene na hrvatskome znakovnom jeziku, u kojoj jednako mogu uživati i gluha i čujuća djeca, prikazat će se različiti načini komunikacije gluhih/gluhoslijepih osoba.
 
nagrada

Nagrade 'Grigor Vitez' uručene Vladi Raiću i Neni Lončar

Dodjelom nagrada 'Grigor Vitez' za 2017. godinu obilježena je 50. obljetnica književne nagrade za dječju književnost, a Vitezova nagrada za književni tekst za djecu uručena je Vladi Raiću za roman 'Mačak s četvrtog kata' u izdanju zagrebačkoga nakladnika HDKDM te nagrada za književni tekst za mladež Neni Lončar za roman 'Sve o Evi: vodič za sanjare' u izdanju IIbis grafike iz Zagreba.
 
predstavljanje

Promocija knjige "U povorci smrti" Marijana Mikca>>>

 
 
istraživanje

GfK: Sve više čitamo, ali je i sve više onih koje knjiga ne zanima

U proteklih godinu dana broj stanovnika Hrvatske koji čitaju barem jednu knjigu godišnje porastao je za tri posto, sve se više čitaju prijevodi stranih autora, ali zato raste broj onih koje knjiga ne zanima, podaci su najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u RH predstavljeni u ponedjeljak u Zagrebu.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjiga "Rječnik govora Novalje na otoku Pagu", "Stani otoka Paga" i "Pag u prošlosti i sadašnjosti">>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje tragedije 'Trogirski vojvoda' temeljene na legendi o Miljenku i Dobrili>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje novog romana Emira Imamovića Pirkea 'Terorist'>>>

 
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu