info - kulturna baština


obljetnica, proslava

Dan Instituta za arheologiju 2018.

U srijedu, 24. siječnja 2018., u Knjižnici Instituta za arheologiju u Zagrebu obilježit će se Dan Instituta za arheologiju.   
 
najave

Predstavljanje monografije 'Zborna crkva sv. Vlaha u Dubrovniku'

Institut za povijest umjetnosti, Dubrovačka biskupija, Zborna crkva sv. Vlaha i ArTresor naklada pozivaju na predstavljanje knjige 'Zborna crkva sv. Vlaha u Dubrovniku' koje će se održati u srijedu, 24. siječnja 2018. u 12:00 sati, u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.
 
predstavljanje

Europska godina kulturne baštine u Hrvatskoj

Europska godina kulturne baštine u Republici Hrvatskoj svoj početak svečano će obilježiti izložbom 'Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. ‒ 1893.' u četvrtak, 18. siječnja, u 19 sati, u Galeriji Klovićevi dvori.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveno-stručni skup 'Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata'

Znanstveno-stručni skup 'Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata' održat će se u petak, 19. siječnja, od 9 sati, u Muzeju Mimara, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske bratovštine 'Bokeljska mornarica 809' Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Dubrovnik.
 
natječaj

Otvoren novi poziv Europske komisije za inovativne modele mikro poslovanje europskih kulturnih dobara u privatnom vlasništvu

Europska komisija je raspisala Poziv za inovativne mikro poslovanje europskih kulturnih dobara u privatnom vlasništvu, a s ciljem jačanja kapaciteta privatnih vlasnika kulturnih dobara i obogaćivanja njihovog poslovanja novim poslovnim modelima. Rok za podnošenje prijava je 31. siječnja 2018. godine!
 
predstavljanje

Svečana dodjela UNESCO-ovih povelja za šibensku tvrđavu sv. Nikole i zadarske zidine

Svečanost dodjele UNESCO-ovih povelja održat će se u četvrtak, 21. prosinca 2017. godine, s početkom u 12 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku i istoga dana u 20 sati u zadarskom Arsenalu. Tvrđava sv. Nikole i fortifikacijski sustav Zadra službeno su proglašeni dijelom svjetske baštine u srpnju ove godine, čime je potvrđena univerzalna spomenička vrijednost tih gradova.
 
predstavljanje

Izložba 'U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana' predstavlja se u Trstu

Izložba pod nazivom „U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana“ bit će predstavljena u Trstu zahvaljujući zajedničkom doprinosu talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih muzeja. 
 
izložba

U Karlovcu gostuje izložba Dječje igračke iz hrvatske baštine

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u petak, 15. prosinca 2017. godine u 19 sati, otvara se izložba Dječje igračke iz hrvatske baštine Etnografskog muzeja, Zagreb.
 
obavijest

Europeana - javno savjetovanje

Na koji način digitalna kultura obogaćuje vašu životnu svakodnevicu i posao? Pristupate li kulturnoj baštini online, dijelite li ju ili aktivno koristite? Europska komisija otvorila je javno savjetovanje o Europeani - europskoj digitalnoj platformi za kulturnu baštinu, dostupno online, do 14. siječnja 2018. godine, kako bi građani i institucije s osobnim ili profesionalnim preferencijama u digitalnoj kulturi podijelili svoja iskustva i stavove.
 
obavijest

Šibenik prvi u Hrvatskoj dobiva sustav evidentiranja građevina

Svaka od više od dvije tisuće građevina u zaštićenoj šibenskoj gradskoj jezgri uskoro će dobiti svoju javno dostupnu ‘osobnu kartu’ sa svim bitnim podacima, fotografijama, te smjernicama za obnovu, što je jedan od ciljeva projekta "Informacijski sustav kulturno-povijesne cjeline Šibenika". 
 
predavanje, tribina

Srednjovjekovne fortifikacije zagrebačkog Gradeca

Nacionalna udruga za fortifikacije i Sekcija za arhitektonsko naslijeđe Društva arhitekata Zagreba pozivaju na tribinu i predavanje 'Srednjovjekovne fortifikacije zagrebačkog Gradeca' koje će održati dr. sc. Bruno Škreblin iz Hrvatskog instituta za povijest. Tribina će se održati u prostorima Društva arhitekata Zagreba , u srijedu, 13. prosinca, s početkom u 19 sati.
 
obavijest

Prezentacija nalaza gotičkih zidnih slika na svodu kapele Sv. Trojstva u Rijeci

Iznimno vrijedne gotičke zidne slike pronađene su na svodu kapele Sv. Trojstva u sklopu dominikanskog samostana (nekadašnjeg augustinskog) Sv. Jeronima u Rijeci. O njihovom značaju i kulturno-povijesnoj važnosti cjelokupne kapele Sv. Trojstva izlaganje će održati dr. sc. Željko Bistrović, viši stručni savjetnik Konzervatorskog odjela u Rijeci, a o samoj restauraciji Marina Fernežir, mag. art.
 
smotra, revija

Obnovljena baština Hrvatske - revija rekonstruiranih narodnih nošnji

Revija rekonstruiranih narodnih nošnji 'Obnovljena baština Hrvatske' održat će se u novozagrebačkom Kulturnom centru Travno 10. prosinca od 19 sati.
 
istraživanje

U pećini Vlakno istraživači pronašli paleolitičku Veneru

Pećina Vlakno na Dugom otoku, u novoj arheološkoj kampanji donijela je novo iznenađenje istraživačima - u sloju starom 15.000 godina iskopali su različite standardne nalaze, ali i dva vrlo rijetka koštana harpuna te jedinstven nalaz, rijedak i za europske pojmove – paleolitičku Veneru.
 
izložba

Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja

Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja, naziv je tematske izložbe iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec koja se otvara 1. prosinca 2017. godine u 18 sati u Izložbenom salonu MMČ-a. Autorica izložbe je Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki. Izložba će biti otvorena do 28. siječnja 2018. 
 
obavijest

Predstavljanje grafičke mape Maria Čaušića - 'Ruševine'

Predstavljanje grafičke mape Maria Čaušića Ruševine (Edicija Argola) održat će se u ponedjeljak, 27. studenog 2017. u 13 sati, u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  
 
predstavljanje

Predstavljanje restaurirane slike 'Susret pape Lava I. Velikog s Atilom'

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski restauratorski zavod pozivaju na svečano predstavljanje restaurirane slike Susret pape Lava I. Velikog s Atilom koje će se održati u četvrtak, 23. studenog 2017. godine, u Knjižnici HAZU, s početkom u 18 sati.
 
x ostalo

Svečanom akademijom proslavljena 700. obljetnica dubrovačke Ljekarne Male braće

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u subotu na svečanoj akademiji povodom 700. godina Ljekarne Male braće u Dubrovniku kako je, na inicijativu Ljekarne „Dubrovnik“ i dubrovačkih povjesničara, pokrenut postupak upisa tog fenomena i ljekarničke vještine na nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine. 
 
izložba

Putujuća izložba 'Lutke Japana' u palači Herzer

Izložba Lutke Japana, otvara se se u GMV - palači Herzer u Varaždinu u četvrtak, 9. studenoga u 19 sati. Organizatori ove putujuće izložbe Zaklade 'Japanske lutke' su - Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj, Japan Foundation i Gradski muzej Varaždin.
 
predavanje, tribina

Mario Braun: Povijesni pregled fotografije u službi zaštite spomenika

Mario Braun, umirovljeni konzervator savjetnik u Hrvatskom restauratorskom zavodu, održat će 3. studenoga, u Arhivu Tošo Dabac u Zagrebu, predavanje o povijesnom razvoju primjene fotografije u zaštiti spomenika. 
 
predstavljanje

Istra Inspirit u Edinburghu predstavio kulturnu baštinu Istre i Hrvatske

Istra Inspirit, kao jedini projekt kulturno-inovativnog turizma iz Hrvatske, predstavio se 24. listopada publici Scottish International Storytelling festivala koji se održava 28. godinu za redom u Edinburghu – Gradu festivala.
 
predstavljanje

Promocija HAI igračaka

Studij dizajna i udruga PoVUcizakulturu pozivaju na promociju Hrvatskih autentičnih igračaka, koja će se održati u četvrtak 26. listopada u 12 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu. 
 
x ostalo

Obnovljen i konzerviran lokalitet ostataka Crkve sv. Stjepana u Dubrovniku

Nakon sedmogodišnje obnove i konzervacije predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) Niko Kapetanić simbolički je u četvrtak dubrovačkom biskupu Mati Uziniću predao ključ lokaliteta ostataka Crkve svetog Stjepana, koja nije u funkciji od potresa 1667. godine, no obnovljena će služiti u kulturne svrhe u ljetnoj sezoni. 
 
izložba

Fantastična bića na spomenicima antičke Narone

U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori 14. listopada u 12 sati otvorit će se izložba pod nazivom 'Fantastična bića na spomenicima antičke Narone', organizirana u suradnji s Arheološkim muzejom Narona, Vid. Izložba će se moći pogledati do 12. studenoga.
 
predstavljanje

Započeo projekt promocije kulturne baštine Heritart vrijedan 300 tisuća eura

Europski projekt promocije kulturne baštine kroz izvedbene umjetnosti 'Heritart', vrijedan 300 tisuća eura i u kojemu osim Hrvatske sudjeluju Italija, Španjolska i Rumunjska, predstavljen je u utorak u splitskom kazalištu. 
 
izložba

Izložba 'The Best in Heritage' predstavlja se u Zagrebu

Izložba Najbolji u baštini / The Best in Heritage bit će postavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu od 4. do 10. listopada 2017. Izložba se sastoji od dvojezičnih plakata na kojima su ukratko predstavljeni laureati iz ovogodišnjeg programa.
 
obavijest

Osijek i Subotica zajedno provode projekt obnove secesijske kulturne baštine

Gradovi Osijek i Subotica te njihove turističke zajednice iduće će dvije godine provoditi projekt prekogranične suradnje 'Subotica-Osijek sesecijska turistička ruta', vrijedan oko osam milijuna kuna, koji se s 85 posto iznosa sufinancira sredstvima EU fondova, istaknuto je u petak na uvodnoj konferenciji projekta.
 
izložba

Deset godina Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu

Povodom Dana europske baštine 2017., u četvrtak, 28. rujna u 19 sati, u Muzeju Brodskog Posavlja bit će otvorena izložba '10 godina Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu'.
 
obavijest

Identificiranje najboljih praksi za razvoj publike u području kulturne baštine u Hrvatskoj - upitnik

U kontekstu Europske godine kulturne baštine 2018. Economía Creativa provodi studiju koja identificira najbolje prakse za razvoj publike u području kulturne baštine.  
 
nagrada

Laureati primili nagrade za izvanredna postignuća na zaštiti kulturne baštine

Zaštita kulturne baštine u Hrvatskoj sustavna je briga mnogih predanih konzervatora i ustanova, među kojima su i laureati Nagrade "Vicko Andrić" za 2016. Zorisav Horvat, Jasna Jeličić Radonić i Ekomuzej Batana u Rovinju koji su tu prestižnu nagradu primili u petak na svečanosti u Muzeju Mimari. 
 
predstavljanje

Predavanje - Izgradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera

U sklopu Dana europske baštine 2017. godine u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske, Martina Ivanuš povjesničarka umjetnosti održat će predavanje pod nazivom Izgradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera.
 
obavijest

Svečana dodjela Nagrade „Vicko Andrić“ za 2016. godinu

Svečanost dodjele  Nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj održat će se u petak, 22. rujna 2016. godine, u 13 sati u Muzeju Mimara. Nagrade će dodijeliti državni tajnik Ministarstva kulture RH dr. sc. Ivica Poljičak.
 
izložba

Svečano otvorenje središnje izložbe 'Pustinja Blaca – kulturni krajolik'

U povodu Dana europske baštine u Hrvatskoj koji se već tradicionalno obilježavaju tijekom rujna i listopada, državni tajnik Krešimir Partl svečano će otvoriti središnju izložbu Pustinja Blaca – kulturni krajolik u srijedu, 20. rujna, u 19 sati, u Gliptoteci HAZU, u Zagrebu.
 
predstavljanje

Događanja u organizaciji Hrvatskoga restauratorskog zavoda povodom obilježavanja Dana europske baštine

Hrvatski restauratorski zavod povodom obilježavanja Dana europske baštine 21. rujna 2017. u Zagrebu, organizira stručne skupove, predstavljanje knjiga i otvorenje izložbe. 
 
predavanje, tribina

Martina Ivanuš: Izgradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Predavanje Martine Ivanuš na temu 'Izgradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera' održat će se u četvrtak, 21. rujna, u 18,30 sati, u prostoru Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.
 
najave

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017.

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017. godine obilježavaju se u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH tradicionalno tijekom rujna i listopada. Ovogodišnja tema je: Baština i priroda – krajolik mogućnosti. 
 
radionica, kolonija

Međunarodna radionica 'Revitalizacija dviju kula u Kaštelima'

Grad Kaštela i 'Culture Hub Croatia' – Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu, u partnerstvu s njemačkom organizacijom European Heritage Volunteers, organiziraju međunarodnu radionicu na temu 'Revitalizacija dviju kula u Kaštelima' koja će se održati od 20. do 30. rujna ove godine.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Association of Cultural Heritage Education, Finska

Za program Kreativna Europa potprogram Kultura Association of Cultural Heritage Education priprema projekt za natječaj za projekte suradnje pod nazivom Heritage Hubs: Practical Classes in Exploring, Sharing and Practicing the Cultures of Ourselves and Others, a otvoreni su i za projekte vezane uz natječaj za Europsku godinu kulturne baštine 2018.
 
istraživanje

U podmorju Mljeta otkriveno veliko nalazište amfora

Na dvadesetak metara ispod mora otkriveno je jedno od najvećih nalazišta amfora.
 
najave

'Adriatica Folk Fest' u Crikvenici

U petak, 25. kolovoza 2017. u 20 sati, na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici počinje drugo ovogodišnje izdanje Međunarodnoga folklornog festivala 'Adriatica Folk Fest'.  
 
natječaj, nagrada

Prijave za Nagradu Europa Nostra 2018.

Prijave za Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu – Nagradu Europa Nostra 2018 primaju se do 1. listopada 2017. 2018. je Europska godina kulturne baštine te će se posebna pozornost posvetiti europskoj dimenziji projekata... 
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Cultural and sports Association PAOK, Cipar

Kulturno – sportsko udruženje PAOK osnovano je 1949. godine s ciljem angažiranja mladih u kulturnim i sportskim aktivnostima. Tijekom godina PAOK je obogatio svoje aktivnost s nogometnim klubom, plesnom skupinom tradicionalnih plesova, glazbenim sastavom i edukacijskim seminarima.  
 
konferencija, znanstveni skup, najave

Najbolji u baštini 2017. / The Best in Heritage 2017

Kao rezultat dugog i predanog rada mnogobrojnih stručnjaka i profesionalnih žirija, preko 40 nagradnih programa objavilo je oko 300 nagrađenih muzejskih, baštinskih i konzervatorskih projekata iz čitavog svijeta u 2016. godini. Iz te akumulacije kvalitete na konferenciji 'Najbolji u baštini' predstaviti će se izbor najinovativnijih kandidata. 
 
natječaj, najave

Kreativna Europa – Europski projekti suradnje – Poziv 2018 / najava

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) je najavila objavu Poziva iz potprograma Kultura za potporu europskim projektima suradnje koji se očekuje u drugoj polovici mjeseca rujna.  
 
izložba

Arheološka izložba 'Kelti u Zvonimirovu'

Otvorenje arheološke izložbe 'Kelti u Zvonimirovu' održat će se u subotu, 12. kolovoza 2017. u 20.30 sati, u Gradskom muzeju Virovitica, a u sklopu Rokova 2017. Cilj izložbe je valorizirati bogatu građu pronađenu sustavnim arheološkim iskapanjima u Zvonimirovu.
 
izložba

'Dječje igračke iz hrvatske baštine' u Dubrovniku

U petak, 28. srpnja 2017. godine u 21 sat, u žitnici 'Rupe' otvara se gostujuća izložba Dječje igračke iz hrvatske baštine Etnografskog muzeja iz Zagreba. Izložba ostaje otvorena do 2. listopada o.g.
 
predstavljanje

Predstavljena provedba projekta obnove i muzejski postavi broda 'Galeb' i riječke Palače šećerane

Provedba projekta obnove broda 'Galeb' i Palače šećerane u bivšem kompleksu 'Benčić' novcem iz EU fondova dobivenim preko integriranoga razvojnog projekta Grada Rijeke 'Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine' te muzejski postavi koji će biti smješteni u njima predstavljeni su u četvrtak u Muzeju grada Rijeke.
 
predstavljanje

Predstavljanje rezultata podvodnih arheoloških istraživanja lokaliteta Poloj na rijeci Savi

U petak, 21. srpnja , u 9 sati na Poloju održat će se predstavljanje rezultata ovogodišnjih podvodnih arheoloških istraživanja lokaliteta Poloj na rijeci Savi kod Slavonskog Broda.
 
najave

Europska godina kulturne baštine 2018.

Europski parlament i Vijeće Europske unije u svibnju ove godine donijeli su Odluku (EU) 2017/864 o Europskoj godini kulturne baštine 2018. Slijedom toga, tijekom 2018. godine organizirat će se aktivnosti i inicijative diljem Europe, pa tako i diljem Hrvatske, kojima će se nastojati šira javnost zainteresirati za kulturnu baštinu i aktivno uključiti u što veći broj događanja prema predloženim temama. 
 
obavijest

U Sisku počeo osmi Volonterski kamp Gradskog muzeja

Jedinstveni muzejski edukativno-pedagoški projekt - osmi Volonterski kamp Gradskoga muzeja, što ga je prije dvije godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo najboljim u zemlji, počeo je u ponedjeljak u Sisku, a ove godine u kampu sudjeluje 12 studenata povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije s filozofskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci, te Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu