Preskočite na glavni sadržaj

Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2020.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2020.
Program Festivala drvenih kapela Sancta Barbara održavat će se od 21. do 28. lipnja 2020. u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Gustelnici i Velikoj Gorici. Ulaz na koncerte je slobodan. Svi koncerti planiraju se prenositi uživo putem interneta.
vrijeme: 21.06.2020. - 28.06.2020.
U slučaju slabog signala, snimka će se objaviti ubrzo nakon koncerta.

Program
 
Nedjelja / 21. lipnja / 20 sati - otvorenje:
Kapela Sv. Barbare, Velika Mlaka
Ansambl Pinocchio
Marta Schwaiger, sopran; Dani Bošnjak, flauta traverso; Žarko Perišić, fagot; Mario Penzar, čembalo
 
Petak / 26. lipnja / 20 sati
Kapela Sv. Barbare – Brest Pokupski
Krešimir Lazar, violončelo;
Krešimir Has, čembalo
 
Subota / 27. lipnja / 20 sati
Kapela Sv. Antuna Padovanskog, Gustelnica
Dani Bošnjak, flauta solo
 
Nedjelja / 28. lipnja / 20 sati
Kapela Ranjenog Isusa – Velika Gorica
Capella Lignum
Josipa Lončar, sopran; Jelena Ilčić, oboa; Istvan Matay, fagot; Alen Kopunović Legetin, čembalo

Festival počinje u nedjelju 21. lipnja u impresivnoj kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki koncertom Ansambla Pinocchio sastavljenom od veterana i doajena barokne glazbe u Hrvatskoj, osnivača prvih baroknih glazbenih sastava na autentičnim instrumentima: Marta Schwaiger, sopran; Dani Bošnjak, flauta traverso; Žarko Perišić, fagot i Mario Penzar, čembalo. Slušat ćemo dio opusa Bachovih arija u kantatama za ovaj sastav (sopran, flautu i basso continuo na autentičnim instrumentima. Kapela sv. Barbare smještena je u središtu naselja. U arhivskoj građi spominje  se od 17.  stoljeća. Spomeničko stvaralačko djelo kao što je kapela sv. Barbare u cijeloj drvenoj sakralnoj arhitekturi je jedinstven. Kapela je bogato oslikana u interijeru s motivima svetaca i vegetabilnim motivima. Posebno se izdvaja s kultom sv. Kummernisse, zaštitnica žena koje imaju neprilika s muževima jer se  nije htjela udati za kralja Sicilije, zavjetovala se  i molila te su joj  čudom narasli brkovi i brada. Otac sv. Kummernise se razbjesnio te ju je dao mučiti i na kraju razapeti. Scena razapete bradate svetice prikazana je u kapeli sv. Barbare i kao takva je jedina koja nam je predana u nasljeđe.

Iznenađenje ovogodišnjeg festivalskog izdanja je koncert u Kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom (u Sisačkoj biskupiji), gdje će u petak 26. lipnja nastupiti Krešimir Lazar, violončelo i Krešimir Has, čembalo i galantno nas provesti glazbom europskog baroka (Vivaldi, Corrette, de Fesch, Telemann, Basevi il Cervetto), a čuti ćemo i par frotola domaćeg renesansnog skladatelja Andrije Motovunjanina. Koncertom u obnovljenoj Kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom želimo prezentirati i promovirati vrijedne oltare spašene iz stare drvene kapelice uništene u Domovinskom ratu, a koji datiraju iz 1673. godine i dio su najvrjednije sakralne baštine Sisačke biskupije.

Festival nas zatim vodi u kapelu sv. Antuna Padovanskog u Gustelnici koja spada pod rimokatoličku župu Marije Snježne u Dubrancu. Uz nju u župi postoje još tri sakralna objekta drvene arhitekture: kapela sv. Roka u Cvetković brdu, kapela sv. Ivana Krstitelja u Lukinić brdu i kapela sv. Duha u Lučelnici. Kapelu sv. Antuna Padovanskog u Gustelnici od 17. stoljeća vizitatori opisuju kao kapelu na groblju. Bilježe se obnove, mijene oblika i prilagodbe zaključno s 1888. godinom, kada je projekt kapele izradio dr. Herman Bolle. Kapela se izdvaja specifičnom gradnjom koju u narodu zovu „na žale“. Termin označava otvoreni trijem na pročelju kapele kojeg nose drveni stupci. Smještena je na brežuljku, okružena bogatom vegetacijom u kojoj se posebno ističu visoka stabla. U drvenoj katedrali, kako zovu ovu turopoljsku ljepoticu, nastupit će naš najcjenjeniji flautist Dani Bošnjak. Slušat ćemo djela suvremenih hrvatskih skladatelja posvećena upravo Bošnjaku, a koja će se uskoro naći i na nosaču zvuka koji je u pripremi.

Festival drvenih kapela zaključiti ćemo ove godine u kapeli  Ranjenog Isusa u Pleškom polju koncertom ansambla koji je okupljen i sastavljen kao budući festivalski ansambl pod nazivom Capella Lignum (Drvena kapela), a čine ga sjajni glazbenici - Josipa Lončar, sopran; Jelena Ilčić, oboa; Istvan Matay, fagot i Alen Kopunović Legetin, čembalo. Slušat ćemo poslastice baroknog reperotara, djela majstora baroka Telemanna, Händela, Vivaldija i Bacha koje se rijetko izvode ili su potpuno nepoznata. Drvena kapela Ranjenog Isusa je smještena uz cestu, uz drevno stablo lipe i ograđena je drvenom ogradom. Prva bilješka koja spominje ovu drvenu kapelu veže se za Rozaliju Plepelić, udovicom plemića Plepunića, koja ju je podigla  i opremila 1758.  godine. Današnja kapela Presvetog Isusa koju nalazimo na terenu je drvena kapela s secesijskim stilskim karakteristikama. Urezana godina i vegetabilni motivi obojani bojama hrvatske trobojnice: crvena, bijela i plava vidljivi su na pročelju kapele.

Kako je riječ o turistički izrazito atraktivnoj, a nedovoljno prezentiranoj autentičnoj i vrijednoj kulturnoj baštini, Festivalom drvenih kapela Sancta Barbara organizirat će se vrhunski glazbeni programi u prostorima koji nemaju kapacitet za veliku publiku, ali zato atraktivnošću programa i prostora u kojima se održavaju mogu angažirati publiku i privući veliku pažnju prijenosom koncerata iz kapelica uživo na društvenim mrežama i na taj način direktno utjecati na razvoj publike kao i na razvoj kulturnog turizma Turopolja, Posavine i Pokuplja.

Sve koncerte možete pogledati putem web stranice www.festivaldrvenihkapela.com i YouTube kanala Festival drvenih kapela gdje možete pogledati i prošlogodišnje festivalske snimke (https://www.youtube.com/channel/UCQpsO8yiZsT9-C5MUmcx6rA).

https://www.facebook.com/festivaldrvenihkapela/