Preskočite na glavni sadržaj

8. umjetnički sajam artOmat

8. umjetnički sajam artOmat
Dom hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu ugostit će od 17. do 23. prosinca osmo izdanje artOmat-a, nekonvencionalnog umjetničkog sajma koji se ove godine održava nakon jedne godine stanke, s više od 70 selektiranih autora koji će se predstaviti najnovijim radovima u području umjetnosti i dizajna. Ulaz na artOmat je besplatan.
vrijeme: 17.12.2018. - 23.12.2018.

Za sajamski dio odabran je širok raspon radova sa svih područja, od vizualnih i primijenjenih umjetnosti do dizajna, među kojima su i proizvodi s obrtničkom tradicijom dužom od 80 godina.

ArtOmat na jednom mjestu okuplja kreativce koji djeluju unutar različitih područja vizualnih i primijenjenih umjetnosti, dizajna, umjetničkog obrta te manufaktura, kreatore originalnih proizvoda.

Sajam je koncipiran 2010. kao platforma koja spaja, afirmira i prezentira suvremenu umjetničku i dizajnersku praksu u okviru sajamskog, edukativnog i izložbenog programa.

Na natječaju odabrana suvremena umjetnička i dizajnerska produkcija, uz nekoliko pozvanih autora, prezentira se s ciljem poticanja njezinog razvoja, održavanja i promocije, osobito u odnosu na masovnu proizvodnju i konvencionalnu tržišnu ponudu.

Zahvaljujući stručnoj selekciji sajam je postao umjetnička platforma za promociju, prodaju i kupnju kvalitetnih i originalnih proizvoda koji se rade u malim serijama.

Uz sajamski program artOmat organizira kreativne radionice i javna predavanja, a ove godine i seriju razgovora s izlagačima pod nazivom "artOmat Spotlights".

U sklopu tih razgovora, koje će voditi kustosi, umjetnici i dizajneri, posjetitelji će se upoznati s različitim umjetničkim i dizajnerskim praksama te radom odabranih izlagača.

Priredit će se i artOmat Walk stručno vodstvo, umjetnička tura koja će obuhvatiti suvremene i povijesne umjetničke teme, studio posjete i razgovore sa suvremenim umjetnicima koju su u neposrednoj okolici Meštrovićevog paviljona.

Prostor kreativnih radionica, što je nezaobilazan dio artOmata, zamišljen je kao jednodnevno događanje prema principu sudjelovanja 'jump-in'. Održat će se raznovrsne radionice koje prenose rijetke umjetničke tehnike i vještine.

U glazbenom programu sudjeluju DJ P.D.Ricco, DJ MeniGaga, Pozitivan Ritam,  DJ Pepi Jogarde iz Adriatic Coastinga.

Ulaz na artOmat je besplatan, a paralelno se u Domu hrvatskih likovnih umjetnika održava i prodajna izložba studentskih radova "Plati i nosi“, na kojoj će svoje radove predstaviti studenti likovnih akademija iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. (Hina)