Preskočite na glavni sadržaj

10. Ars Organi Sisciae

10. Ars Organi Sisciae
Ovogodišnji, jubilarni 10. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae 'Orguljaška baština Sisačke biskupije' održava se od 4. do 10. svibnja 2016. diljem Sisačke biskupije - u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi i Petrinji. 
vrijeme: 04.05.2016. - 10.05.2016.

Program:

04. 05. Župna Crkva Sv. Marija Magdalena Sela – Sisak – 19.30
Roberto Antonello, orgulje / Italija
Michele Antonello, oboa

05. 05. Župna Crkva Sv. Marija Magdalena Sela – Sisak – 19.30
Yuval Rabin, orgulje / Izrael

06. 05. – Župna Crkva Sv. Lovre – Petrinja – 19.30
Margareta Klobučar, sopran
Edmund Borić-Andler, orgulje

07. 05. – Župna crkva Sv. Martin Biskup – Martinska Ves – 19.30
Muzička akademija Zagreb, orguljaška i komorna klasa red. prof. Ljerke Očić

08. 05. – Bazilika Sv. Kvirina – Sisak – 19.30
Ivan Matarić, orgulje / Austrija

10. 05. – Veliki Kaptol – Sisak – 17.30
Predstavljanje Orguljaške radionice Heferer
Promocija nosača zvuka Orguljaška baština Sisačke biskupije

Katedrala Uzvišenja Sv. Križa – Sisak – 19.00
Misa zahvalnica

HPD Slavulj Petrinja
Josip degl´Ivellio, dirigent
Nikola Cerovečki, orgulje

/Ulaz je slobodan./

Uvodni tekst umjetničkog ravnatelja Edmunda Andlera
 
Ove godine od  4.  do 10. svibnja čeka nas 10. po redu Međunarodni orguljaški festival ARS ORGANI SISCIAE. Festival otvaramo 4. svibnja u mjestu Sela kod Siska u jednoj od najljepših baroknih crkvi Sv. Mariji Magdaleni koja je prošle godine proslavila svojih 250 godina postojanja. Ova je crkva, zajedno sa svojim iznimno vrijednim orguljama, postala simbol našeg festivala, trajno je obilježila ovu manifestaciju vežući gotovo svako otvorenje festivala uz naša Sela i elegantnu baroknu ljepoticu. U toj crkvi nalaze se iznimno vrijedne i lijepe orgulje češkog graditelja Franciscusa Jenecheka iz 1777. godine. To je njegov jedini preživjeli rad u Hrvatskoj. Orgulje je 2000. godine obnovila tvrtka Heferer. Na koncertu otvorenja predstavit će nam se jedan od vodećih talijanskih orguljaša Roberto Antonello, a uz njega će muzicirati oboist Michelle Antonello. U istom prostoru 5. svibnja predstavit će nam se izraelski orguljaš i muzikolog Yuval Rabin. Treći dan festivala ARS ORGANI SISCIAE po prvi put odlazimo u Petrinju gdje su prošle godine završene orgulje tvrtke Heferer. Te su se orgulje nekad nalazile u crkvi Sv. Marka u Zagrebu, a tvrtka Heferer ih je uz potpunu pomoć Sisačke biskupije i iznimno zalaganje sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića obnovila i prilagodila velikom prostoru barokne crkve Sv. Lovre u Petrinji.  U nekadašnjoj crkvi Sv. Lovre s iznimno bogatim inventarom nalazile su se jedne od najuspjelijih Hefererovih orgulja od prije prvog svjetskog rata.  Za uvijek su izgubljene u Domovinskom ratu kao i gotovo tridesetak drugih orgulja na području Sisačke biskupije. U Petrinji će nam se predstaviti sopranistica Margareta Klobučar, glazbenica sisačkih korijena, a europskih scena, opera i koncertnih dvorana. Uz nju ću se predstaviti i osobno kao orguljaš, a ujedno i umjetnički ravnatelj festivala. Subota 7. svibnja rezervirana je za komornu i solističku klasu red. prof. Ljerke Očić s Muzičke akademije Zagreb. Muziciranje studenata Muzičke akademije Zagreb slušat ćemo u Martinskoj Vesi na orguljama tvrtke Heferer s kraja 19. stoljeća, u prostoru predivne barokne crkve Sv. Martina biskupa. U nedjelju 8. svibnja Festival se seli u sisačku baziliku Sv. Kvirina na orgulje Winterhalter romantične dispozicije, gdje će nam se predstaviti austrijski orguljaš hrvatskih korijena Ivan Matarić. Završetak Festivala ARS ORGANI SISCIAE će biti u sisačkoj katedrali Uzvišenja Sv. Križa s misom zahvalnicom. Prije samog završetka, isti dan u popodnevnim satima, u Velikoj dvorani Sisačkog stolnog Kaptola predstavit će nam se gradiona Heferer - naš partner od samog početka Festivala - a predstaviti ćemo i novi nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records 2015. godine.
mr. art Edmund Andler-Borić, umjetnički ravnatelj

Uvodni tekst Sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića
 
S radošću i ponosom dočekali smo i jubilej – 10. godinu popularnog Međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae, festivala vrhunske kulturne promidžbe naše bogate orguljaške baštine. Ove godine po prvi ćemo puta na festivalu čuti i pjesmu Svetoga Lovre u Petrinji, u crkvi koja je iz pepela nanovo izgrađena, au koju je Sisačka biskupija postavila vrijedne orgulje majstorske radionice orgulja –Heferer, koje su nekada svirale u crkvi Sv. Marka u Zagrebu. Zahvaljujući radioni Heferer, koja iz godine u godinu brine o vrijednim instrumentima u Selima i Martinskoj Vesi, i ove ćemo godine obići omiljene festivalske lokacije – crkvu Sv. Marije Magdalene i Sv. Martina Biskupa. Ove godine su također prvi puta na programu i novopostavljene orgulje njemačkog graditelja Eduarda Pfaffa u sisačkoj katedrali.

Facebook.com/ArsOrganiSisciae