Preskočite na glavni sadržaj

'Vodiči za pokretanje' - online izložba skulptura i edukativne interaktivne radionice

'Vodiči za pokretanje' - online izložba skulptura i edukativne interaktivne radionice
Izložba 'Vodiči za pokretanje' akademske kiparice Marine Bauer usmjerena je na tjelesni doživljaj radova i aktivnu ulogu publike, a osnova izložbe su iskustveni online susreti nastali u suradnji s plesnom umjetnicom i somatskom praktičarkom Zrinkom Šimičić Mihanović. Susreti se odvijaju preko platforme Zoom srijedom i petkom tijekom pet tjedana i moguće je sudjelovanje na jednom ili više njih.

Uz upute i vođenje autorica sudionici će u vlastitom domu zajednički (re)kreirati fizičko iskustvo izložbe izoštravajući percepciju, usmjeravajući pažnju na tijelo, dodir i pokret kroz prepoznavanje i preoblikovanje skulpturalnih svojstava stvari i prostora stana te osvještavanje fizičkih odnosa i vlastitog tijela. Susreti na različite načine afirmiraju neke osnovne pojmove u kiparstvu kao što su trodimenzionalnost, tijelo, prostor, taktilnost, ambijent, performans, objekt te generiraju novo iskustvo u ograničenom i poznatom okruženju svog doma.
 
https://www.facebook.com/events/475746566812238/?ref=newsfeed
 
Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Termini susreta: srijedom i petkom od 7. svibnja do 9. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati preko platforme Zoom.

Sudjelovati se može na pojedinačnom ili na više susreta. Prisustvovati može i više ukućana zajedno, a sudjelovati mogu i djeca s roditeljima.

Prijave na e-mail: marinabau@yahoo.com (broj sudionika je ograničen)

Napomena:

Svi susreti zahtijevaju kretanje i prostor pa treba računati na korištenje cijele prostorije iz koje se uključujete. Preporučeno je obući ugodnu odjeću. Susreti traju oko sat i pol i za neke treba unaprijed nabaviti materijal što je podrobnije navedeno u opisu pojedinih susreta.

Autorica koncepta i radova: Marina Bauer

Autorice i voditeljice iskustvenih online susreta: Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović

Izložba akademske kiparice Marine Bauer usmjerena je na tjelesni doživljaj radova i aktivnu ulogu publike, a osnova izložbe su iskustveni online susreti nastali u suradnji s plesnom umjetnicom i somatskom praktičarkom Zrinkom Šimičić Mihanović.

Susreti se odvijaju preko platforme Zoom srijedom i petkom tijekom pet tjedana i moguće je sudjelovanje na jednom ili više njih. Uz upute i vođenje autorica sudionici će u vlastitom domu zajednički (re)kreirati fizičko iskustvo izložbe izoštravajući percepciju, usmjeravajući pažnju na tijelo, dodir i pokret kroz prepoznavanje i preoblikovanje skulpturalnih svojstava stvari i prostora stana te osvještavanje fizičkih odnosa i vlastitog tijela.

Nedostatak fizičkog kontakta, dugotrajan boravak u istom prostoru i nemogućnost putovanja osiromašili su naše iskustvo i umrtvili pažnju uzrokujući sve češća stanja zbunjenosti i smušenosti, takozvani brainfog.

Osuđeni na online komunikaciju pomalo gubimo osjećaj realnosti i stvarne prisutnosti, a pod pritiskom pandemijske tjeskobe nestaje zaigranosti koja rasterećuje i razvija optimizam. Kroz usmjeravanje percepcije, kreiranje novih "krajolika", promjenu vizura i uspostavljanje fizičkih odnosa, ponovno se uspostavlja osjećaj prisutnosti, povezanosti i razigranosti.

Fotografije i video zapisi nastalih situacija i radova, citati iz razgovora sa sudionicima te osvrt povjesničarke umjetnosti i kustosice Jasmine Fučkan, bit će objedinjeni u dokumentacijskoj izložbi na web stranici www.marinabauer.com u lipnju ove godine.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

SUSRET 1 / Predjeli
petak 7. svibnja i petak 28. svibnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati

Uz minimalnu intervenciju, u prostoru u kojem svakodnevno boravimo nastaju posve novi prostorni odnosi, novi predjeli koji generiraju nove načine shvaćanja i kretanja. Koristeći papirnatu ljepljivu traku (pik traku) ili špagu istražit ćemo trodimenzionalnost svog prostora i markirati različite smjerove i ravnine u njemu.
vode: Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović
potrebni materijal: pik (krep) traka ili bilo koja vrsta špage, deblje vune i sl.

SUSRET 2 / Impregnirana strahom
srijeda 12. svibnja i srijeda 2. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati

Kako je osjećati strah? Kako prepričati strah? Kako vizualizirati strah? Kako suosjećati s onima u strahu? Koristeći prednosti online susreta od kuće moguće je da svatko za sebe, u vlastitoj kupaonici, iskusi ovaj performativni rad kaširanja vlastitog tijela.
vodi: Marina Bauer
potrebni materijal: kupaonica, papir za pečenje, razni drugi papiri, bjelanjci ili brašno ili psilium ljuskice, zdjela, kist, dječje ili kirurške škare

SUSRET 3 / Zapis pokreta
petak 14. svibnja i petak 4. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati

Iskustvo vlastitog tijela i pokreta prenosimo u oblikovanje figure od aluminijske folije. Pokret zapisan u foliji zatim ponovno iščitavamo.
vode: Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović
potrebni materijal: alu folija za kućanstvo, svjećice, čačkalice

SUSRET 4 / Stajališta
srijeda 19. svibnja i srijeda 9. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati

Ovaj propozicijski rad bavi se istraživanjem prostora tijelom. Nova stajališta omogućuju nove perspektive, promjenu uhodanih obrazaca, nova gledišta i nova shvaćanja.
vodi: Marina Bauer

SUSRET 5 / Taktilna kompozicija
petak 21. svibnja i srijeda 26. svibnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati
Ako ukinemo dominaciju vida iskrsnut će neosviješteni svijet hladnih, oblih, teških, mekih, sićušnih, oštrih, šupljih i glatkih stvari.
Kako baratamo s njima? Što nam govore? Koje su nam drage? I kojim redom?
vode: Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović