Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera manjinske koprodukcije 'Četiri godišnja doba u danu' na Hot Docsu

Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film 'Četiri godišnja doba u danu' (Four Seasons in a Day), belgijske redateljice Annabel Verbeke, uvršten je u glavni natjecateljski program Međunarodni spektar Hot Docsa, kanadskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji se ove godine, umjesto u Torontu, održava online, od 29. travnja do 9. svibnja 2021.
vrijeme: 29.04.2021.
url: https://www.hotdocs.ca/

Filmu Četiri godišnja doba u danu prikazivanje na Hot Docsu bit će ujedno i svjetska premijera, a prva online projekcija zakazana je za 29. travnja. 
 
Četiri godišnja doba u danu govore o novonastaloj granici nakon Brexita, onoj između Sjeverne Irske pod nadzorom Britanije i Republike Irske, članice EU.
 
Film je dio šestodijelnog dokumentarnog serijala Granice (Borderline) autora Frederik Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Granice na jedinstven način odražavaju političke, kulturne i društvene procese koji se odvijaju na obje strane granične crte, kao i dinamiku koju ti procesi proizvode. Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću.
 
Serijal Granice je primio potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju (za samostalni film iz serijala).
 
Serijal Granice su producirali Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška),  Lukas Trimonis (Inscript, Litva), te Viva Videnović (Urgh!, Slovenija). 
 
Osim u filmskom programu, hrvatska produkcija predstavit će se i u industrijskom programu Hot Docsa. Projekt dugometražnog dokumentarnog filma Posljednji nomadi autora Biljane Tutorov i Petra Glomazića, koji nastaje u koprodukciji zagrebačkog Kinematografa, sudjelovat će na Hot Docs Forumu koji se također odvija online, 4. i 5. svibnja. 
 
Više o ovogodišnjem virtualnom izdanju kanadskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma Hot Docs pronađite na službenoj stranici
 
Izvor: HAVC