Preskočite na glavni sadržaj

Dva hrvatska naslova u natjecateljskim programima 67. Oberhausena

Dva hrvatska filma svoju će svjetsku premijeru imati na 67. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, koji se u hibridnom obliku odvija od 1. do 10. svibnja.
vrijeme: 01.05.2021.
url: https://www.kurzfilmtage.de/en/

Najnoviji kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni uradak redateljice Renate Poljak, Split, svoju će svjetsku premijeru imati u Međunarodnoj konkurenciji

Split je intimna priča o razvodu koji se dogodio u Splitu, gradu iz kojeg autorica potječe. Analogija je napravljena između grada Splita (na engleskom split = razdvojiti) i dvoje ljude čiji se putevi razilaze. 

Film je režirala i producirala Renata Poljak, za kameru je zadužen Boris Poljak, a za montažu Jan Klemsche. Kompoziciju je radio Ivan Arnold, a dizajn zvuka Iva Ivan. Split nastaje pod okriljem Udruge REA.  

Renata Poljak već treću godinu zaredom ima film u konkurenciji prestižnog Oberhausena. Na prošlogodišnjem izdanju prikazivao se njen Porvenir (66. izdanje), a 2019. godine (65. izdanje), također u natjecateljskom programu, svoju je svjetsku premijeru imao film Još jedan odlazak

U spomenutom programu prikazat će se 45 naslova iz više od 40 zemalja, a svi će filmovi gledateljima biti predstavljeni od 5. do 10. svibnja u kinodvoranama, na festivalskim lokacijama. Filmovi u konkurenciji 'bore' se za Veliku nagradu grada Oberhausena (Grand Prize of the City of Oberhausen), a pobjednik automatski ispunjava uvjete za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkometražnog filma. 

Osim tradicionalnog Međunarodnog natjecateljskog programa, na 67. festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu odvija se i novouspostavljena Međunarodna online konkurencija, koja ekskluzivno nudi 40 filmova iz 30 zemalja. Filmovi će biti dostupni za gledanje na festivalskoj službenoj stranici, od 1. do 4. svibnja. Više od polovice filmova u ovom programu režirale su žene, a 14 će naslova imati svjetske premijere. 

U spomenutoj online konkurenciji prikazuje se film Dragi Aki autorice Nine Kurtele. Riječ je o svojevrsnoj vizualnoj meditaciji o stvaranju fiktivnih pejzaža u realnom svijetu. Film je strukturiran kao serija fiktivnih pisama upućenih slavnom finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju. Ovaj vizualno-narativni esej tematizira pojmove identiteta, nacionalne pripadnosti, teritorija, prostora i doma, a kroz susret snimaka sjevera i juga autorica propituje mogućnosti stvaranja novih, izmišljenih prostora u području postojećih krajolika. 

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata. Autorica Nina Kurtela ujedno je i naratorica  filma, a uz Jasnu Žmak, njegova koscenaristica, te je uz Hrvoslavu Brkušić i montirala film.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhasenu je od svog osnutka bio katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu. Ovogodišnje izdanje odvija se u hibridnom izdanju od 1. do 10. svibnja, a sve ostale detalje o festivalu potražite na službenoj stranici
 
Izvor: HAVC