Preskočite na glavni sadržaj

Mario Romoda: Izložba Pop nostalgia

Likovni umjetnik Mario Romoda predstavlja se u Galeriji Karas ciklusom slika Pop nostalgia. Izložba se održava od 24. ožujka do 6. travnja 2021.
vrijeme: 24.03.2021.
mjesto: Zagreb, Galerija Karas
url: http://www.hdlu.hr/2021/03/izlozba-mario-romoda-pop-nostalgia/

''Uz djela klasične umjetnosti i djela popularne kulture imaju moć obilježiti važne životne trenutke, katkad učiniti od efemernog ono esencijalno. Ponovno se proživljavaju u različitim prilikama, uzletima duha ili kad se promijeni tijek načina življenja, a doživljaj praznine ispuni ono što se činilo ranije punim. Kako slikanje može kreativno oživjeti susret s prazninom te joj dati oblik i značenje pokazuje ciklus slika Marija Romode koji je nazvao Pop nostalgia. Riječ nostalgija grčkoga je podrijetla i tumači se kao bolna čežnja za prošlim, a prvi dio ove složenice dolazi od grčke riječi nostos koja označava povratak, odnosno povratak kući. Romoda se vraća slikajući motive iz riznice svojih privatnih memorabilija, obilježenim i osobnostima iz svijeta popularne kulture. Time teži reflektirati sam život i sjećanje kojeg u konačnici određuje emocija. Prema svojoj naravi slikarstvo kao nijemi oblik izražavanja koji na određeni način podrazumijeva introvertiranost i introspekciju, Romodi otvara prostor za ekstrovertiranost, izravnost i nesvakidašnju zaigranost pri odabiru motiva i izražajnih boja: od jarkih na portretima pop ikona do finih i nježnih tonova crvene, plave, ružičaste i zelene na drugim slikama. (...)
Gledajući u cjelini, ciklus Pop nostalgia pokazuje Romodino osebujno traganje za „trenucima“ kreacije koji su ustvari dosezi slobode koju on, fasciniran slikarstvom, pokušava „osvajati“ eksperimentima, u senzacijama boja i oblika.''  -  Nevenka Šarčević
 
Program podržava Ministarstvo kulture i medija.

https://www.facebook.com/events/431917318092932/