Preskočite na glavni sadržaj

Objavljeni rezultati Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom kulture i medija proveo je Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra u razdoblju od 11. do 31. prosinca 2020. godine.
vrijeme: 23.03.2021.
url: https://min-kulture.gov.hr/

Za sufinanciranje energetske obnove kulturnih dobara, putem poziva korisnici su bili u mogućnosti aplicirati za sufinanciranje energetske obnove vanjske ovojnice, učinkovitije strojarske sustave, elektrotehničke sustave kao i ugradnju jednog ili više novih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije  i to u postojećim zgradama javne namjene koje su ujedno kulturna dobra.

Ministarstvo kulture i medija osobitu pažnju posvećuje primjeni mjera energetske učinkovitosti na kulturnim dobrima s obzirom da od ukupnog nacionalnog fonda zgrada u Republici Hrvatskoj važnu skupinu čine zgrade izgrađene do sredine 20. st. od kojeg mnoge uživaju status kulturnog dobra.

Poboljšanjem energetskih svojstava kulturnih dobara ostvaruju se osnove zaštite i očuvanja kulturne baštine kao i zaštite okoliša, jednoj od ključnih sastavnica održivog razvoja, u središtu europskog projekta i aktivnosti Europske unije. U tom cilju objavljene su 2019. godine i Preporuke za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini.

Provedbom Javnog poziva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je popis  jedanaest korisnika kojima je odobreno sufinanciranje. Završetkom ovog javnog poziva, važno je naglasiti da je ovo tek jedan u nizu posebnih programa sufinanciranja energetske obnove kulturnih dobara.

•  Rezultati Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra