Preskočite na glavni sadržaj

Monografska izložba Daniela Butale u Klovićevim dvorima

Monografska izložba Daniela Butale, sa stotinjak autorovih crteža, grafika, slika i skluptura, bit će od petka, 26. ožujka, otvorena za javnost u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.
vrijeme: 26.03.2021.
mjesto: Galerija Klovićevi dvori
url: https://gkd.hr/
O umjetniku, kojega je kritika izdvajala među najistaknutije crtače na suvremenoj likovnoj sceni, novinarima je u utorak prilikom obilaska izložbe govorio Milan Bešlić, koji je napravio izbor djela i likovni postav.

Po njegovim riječima, Butala je crtežom oblikovao svoj likovni jezik i crtom stvarao svoj likovni svijet, to je njegov medij, crtež mu je otkrivao druge medije: sliku, grafiku, skulpturu.

"Cjelokupno Butalino stvaralaštvo prožeto je, izuzev povijesnim i suvremenom likovnom vrijednostima, još i kulturnom baštinom rodnog Karlovca i krajolikom iz njegova okruženja. U tom su prostoru minuli dani crtačeva djetinjstva memorirani u crtežima raznobojnih leptira i razno krilatih skakavaca", ustvrdio je.

Umjetnikov iskorak u svijet kiparstva, iz plohe u volumen, Bešlić vidi kao oslobodilački proces izlaženja iz dvodimenzionalnog u trodimenzionalni prostor, smion, i velik iskorak.

"Crtačev skok u kiparstvo jest kreativni čin od prijelomne važnosti u njegovu stvaralaštvu jer je otvorio i novi i drukčiji prostor spoznavanju likovnoga jezika u drugom mediju i otkrivanja vlastitih izražajnih mogućnosti, što će doskora rezultirati brojnim kiparskim djelima", napisao je u tekstu o izložbi.

Dodao je i kako je autor "svestrana interesa i stvaralačke radoznalosti" nakon toga obogatio javni gradski prostor pa i prostor u kojemu je njegovo djelo postavljeno  nosi ime Park Daniela Butale.

Daniel Butala (1943. - 2017.) imao je prvu samostalnu izložbu 1972. godine u Likovnom salonu Zorin dom u Karlovcu, a od tada njih još više od 100   samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Poslije završene Akademije likovnih umjetnosti  u Zagrebu, 1967. godine u klasi profesora Ive Šebalja  djeluje u rodnom Karlovcu kao pedagog u školama i djelatnik u kulturi. Jedan  je od najzaslužnijih za pokretanja iznimno cijenjene pedagoško-likovne manifestacije ZILIK — Zimska likovna kolonija.        

Među djelima tog dobitnika niza nagrada su i bibliofilske grafičke mape Letači, skakavci i plivači( 1992.)., Sedam raspela i Karlovačke vedute (1993.).   Zapaženi su i Butalini ciklusi u mediju crteža u kojima je problematizirao svoje velike teme: kukci, leptiri, letači, motivi iz prirode, sakralne i mitološke teme, raspeti  Krist.

U mediju slike također je ostvario važne serije u kojima je također problematizirao svoj dobro znani tematski sadržaj s ishodištem u prirodi zavičajnog krajolika i njegovim tipičnim obilježjima i sadržajima: granaste i rašljaste strukture lista, suptilno pletivo crta u krilima raznoobličnih  leptira, skakavaca i drugih letača.

Izložba, kojoj je kustosica Jasmina Bavoljak, može se razgledati do 2. svibnja, a postavljena je u podrumskom dijelu i predvorju Klovićevih dvora. (Hina)