Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena zbirka Ivana Bradvice 'Bez povratka - pjesme, haiku i osmislice'

Knjigu pjesama Ivana Bradvice 'Bez povratka - pjesme, haiku i osmislice' objavilo je Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).
vrijeme: 23.03.2021.
url: http://www.dhkhb.org/

Knjiga "Bez povratka - pjesme, haiku i osmislice" (192 str.) podijeljena je u tri cjeline. Prvi sadrži pjesme, drugi haiku, a treća aforizme. Knjigu su recenzirali akademik Luko Paljetak i književnik Mladen Vuković.
 
Akademik Paljetak napominje kako su u ovoj zbirci pjesme, s obzirom na svoj grafički izgled, složene simetralno, na svoj način "carmina figurata", čime se autor želi udaljiti od uobičajenog strofičnog tipa pjesme i privući veću pažnju čitalaca te ih na taj način što više zainteresirati za sadržaj svojih stihova.
 
Uvodna pjesma "Budućnost" zapravo je pitanje koje autor upućuje personaliziranoj Budućnosti tražeći od nje odgovor na nekoliko stvari: "tko si", "kad ćeš doći", "zašto kasniš", "što ćeš donijeti", "koliko ćeš se zadržati", ističe Paljetak i dodaje kako time pokazuje svoju zabrinutost za stanje i unutarnjeg i vanjskog svijeta čovjeka i društva, poručujući i njemu i sebi: "budi strpljiv, ostvaruj se polako".
 
Smatra kako su haiku koje Bradvica piše mahom haikuidi, jer se autor ne pridržava pravila koje je zapisao na početku tog ciklusa, gdje kaže da je "haiku poetska misao u tri stiha, iskazana s pet pa sedam te pet slogova".
 
Bradvica je svoje osmislice poredao abecednim redom dajući im povremeno širi, a povremeno sažetiji oblik od samo jedne rečenice, napominje Paljetak i dodaje kako su mu teme raznolike i zahvaćaju sav suvremeni prostor i problematiku.
 
Znanstvenik i pjesnik Ivan Bradvica rođen je 1949. u Veljacima. Profesionalno se bavio stručnim i istraživačkim radom na temeljenju objekata u Institutu građevinarstva Hrvatske.  Objavio je više zbirki pjesama, među kojima i "Smisao života", "Pjesma graditelja" te "Tragovi izvanzemaljca". (Hina)