Preskočite na glavni sadržaj

Pulica u kaputu: Medijsko obrazovanje u predškolskoj dobi

Šesto izdanje Dana dječjeg filma Pulica u kaputu održava se online od 21. do 28. ožujka, a uz bogat filmski program donosi i konferenciju o medijskom i filmskom obrazovanju djece predškolske dobi, u organizaciji Kina Valli (JU Pula Film Festival) te u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Pule.
vrijeme: 21.03.2021.
url: https://www.kinovalli.net/

Konferencija pod nazivom Medijsko obrazovanje djece predškolske dobi potaknuta je brojnim istraživanjima koja proučavaju učinke sveprisutne izloženosti djece ovog uzrasta medijskim sadržajima poput televizijskih emisija, crtanih filmova i reklama. Dijete najprije uči u obitelji kao prvoj zajednici, a zatim i u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koji služi kao nadopuna i podrška obiteljskom odgoju i skrbi o djetetu. Iako su mediji dostupni djetetu u ranoj i predškolskoj dobi, medijski odgoj provodi se tek u osnovnoj školi u okviru nastave Hrvatskoga jezika kada djeca već dolaze s razvijenim navikama korištenja medijskih uređaja i sadržaja. Do polaska u školu djeca već imaju oblikovane spoznaje o medijima i sadržajima kojima su bili izloženi u prethodnom razdoblju, dolaze s oblikovanim stavovima, vrijednostima i načinima ponašanja. Budući da, na žalost, nema sustavnog medijskog obrazovanja djece predškolskog uzrasta cilj ove konferencije je promišljanje važnosti i uloge medijskog i audiovoizualnog odgoja djece od njihove najranije dobi s posebnim težištem na ulogu odgojiteljica i odgojitelja u vrtićima.
 
Konferencija se održava online, putem aplikacije Zoom, u četvrtak, 25. ožujka 2021., s početkom u 10 sati. Prijave se vrše na e-adresu prijava@pulafilmfestival.hr, a pristupna poveznica bit će poslana dan prije održavanja. Moderatorica događanja je Tanja Miličić, voditeljica Kina Valli.
 
Program:
 
Marina Gabelica: Holistički pristup razvoju filmske pismenosti  
Jelena Alpeza i Maja Radošević: Fotografija kao alat za poticanje medijske pismenosti
Ivana Jakobović Alpeza: Filmska pismenost u predškolskoj dobi: svjesno i vođeno gledanje uz praktične aktivnosti
Više detalja o predavanjima i predavačicama možete potražiti ovdje.
 
Pulica u kaputu
 
Program 6. izdanja Dana dječjeg filma Pulica u kaputu donosi pet kratkometražnih i pet dugometražnih, većinom animiranih filmova, a na rasporedu se nalaze još i dvije obiteljske pustolovine te jedan dokumentarni film. Cjelokupni program održava se online, potpuno je besplatan i omogućen za praćenje na razini cijele Hrvatske. Poveznice za pristup filmovima svakodnevno će se objavljivati u 9 sati ujutro i biti dostupne 48 sati. Svi su filmovi podnaslovljeni, a pojedini naslovi s oznakom dobi 5+ imati će opciju čitanja podnaslova. Naslovi i raspored filmova dostupni su na na mrežnoj stranici Kina Valli (Filmski program).
 
Dodatak programu je i besplatna radionica „Crta – crtež – strip“ koja će se održati putem aplikacije Zoom, od 24. do 28. ožujka, od 17 do 19 sati, pod vodstvom pulskog ilustratora Vibora Juhasa. Radionica, na kojoj će polaznici usvojiti osnove izrade stripa, namijenjena je uzrasti od 8 do 14 godina. Maksimalan broj polaznika je 15 a upute za prijavu nalaze se na ovoj poveznici i zaprimaju se do ispunjenja kapaciteta.
 
Izvor: HAVC