Preskočite na glavni sadržaj

Proslava Nouruza 2021. u Zadru uz Trio Franolić - Ćulap - Gabrić

I ove godine Iranci u Hrvatskoj i Hrvatsko-iransko društvo Irandustan uz glazbu slave Nouruz. U subotu, 20.3.2021. u 18:00 sati, u atriju Kneževe palače Zadar, proslavu prati Trio Franolić - Ćulap - Gabrić (perzijska lutnja, def, viola).
vrijeme: 20.03.2021.
mjesto: Zadar
url: https://www.facebook.com/events/774417216510830/

Nouruz je prvo nematerijalno kulturno blago koje se upisalo na UNESCO-ovoj listi nematerijalne svjetske baštine 2008. g. Nouruz je inače rezolucijom UN-a u 2010. g. proglašen kao međunarodni dan.

Nouruz na perzijskom znači „novi dan“. To je naziv za iransku Novu godinu koja počinje 20. ili 21. ožujka, prvi dan proljeća, na proljetnu ravnodnevicu.

Iranci taj dan slave već četiri tisuće godina, prema starom iranskom kalendaru, koji je na poziv vladara Selđučkog kralja Malek Šaha prije 939 godina ispravio poznati matematičar, fizičar i astronom Omer Hajjam rođen 1048 u zvjezdarnici u Isfahanu u Iranu, stvorivši do danas najtočniji i najprecizniji kalendar na svijetu. Prema tom kalendaru godina traje točno 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi.

Nouruz se prvi put spominje u perzijskim zapisima u 2. stoljeću pr.n.e., no sigurno je da se slavio još od vremena vladavine iranske dinastije Ahemenida (od 7. st. pr.n.e.), kada su narodi iz brojnih satrapija Perzijskog Carstva dolazili uručiti darove perzijskom vladaru, pa tako i Harahvati iz iranske provincije Harauvatije.

Na samu Novu godinu, okupljaju se najuži članovi obitelji i uz sofru Haft Sin, aranžman specijalno uređen za tu prigodu, odbrojavaju trenutak nastupanja novog prirodnog ciklusa, prvog dana proljeća i početka iranske Nove godine.

Nouruz je nešto mnogo više od običnog ponavljanja sjećanja. Nouruz je faktor koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Nouruz je vrijeme pomirenja među ljudima.

I ove godine Iranci u Hrvatskoj i Hrvatsko-iransko društvo Irandustan uz glazbu slave Nouruz; iransku Novu godinu koja nastupa u subotu 20.3.2021. ujutro točno u 10:37:28 po hrvatskom vremenu.

Iranci, ma gdje da se nalazili, u trenutku početka Nove godine prve njene sekunde i minute provode u pjesmi i veselju.
Još jedan lijep i zanimljiv običaj za vrijeme novogodišnjih praznika u Iranu, jeste običaj posjećivanja drugih članova porodice, šire familije i prijatelja.

U Iranu se i danas poštuju pojedini stari običaji vezani za proslavu Nouruza. Jedan od njih vezan je za tzv. glasonošu koji svojom pjesmom nagovješćuje dolazak proljeća i nove godine. Glasonoše se okupljaju u skupine „Nouruz Hani“, koje sa pjesmama započinju pola mjeseca prije Nouruza, a za svoj umjetnički trud dobivaju i lijepe poklone od ljudi.

https://www.facebook.com/Irandustancroatia/