Preskočite na glavni sadržaj

Započele aktivnosti 43. Mediteranskog kiparskog simpozija

Udruga Mediteranski kiparski simpozij započela je provedbu 43. Mediteranskog kiparskog simpozija koji će se ove godine održati na dvije lokacije, poluotoku Pelješcu i u Parku skulptura Dubrova.
vrijeme: 24.02.2021.
url: https://parkdubrova.eu/
Mediteranski kiparski simpozij, likovna je manifestacija koja je lanjske godine obilježila pola stoljeća djelovanja, a na kojoj su sudjelovali najznačajniji umjetnici (kipari) iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Italije, Španjolske, Mađarske, Nizozemske, ali i drugih zemalja svijeta poput SAD-a, Japana, Južne Koreje stvarajući tako simpozij prepoznatljivim i na međunarodnoj razini. Djelovanje umjetnika oblikovalo je prostor Parka skulptura Dubrova u jedinstveni spoj umjetnosti i prirode koji se nudi generacijama posjetitelja i ljubitelja umjetnosti.

Skulptura Emila Bobanovića Ćolića bit će postavljena tijekom svibnja u Kuni Pelješkoj, rodnom mjestu autora, koji je polovicu svojeg života posvetio Labinu educirao i nadahnuo mnoge generacije svojim stvaralaštvom. Kamen je doputovao iz Istre kako bi javna skulptura na Pelješcu ispunila svu simboliku Emilovog stvaralaštva, stvarajući tako "poluotočno" partnerstvo na oblikovanju  još jedne dislocirane skulpture nastale u sklopu simpozija, uz one koje krase javne prostore diljem Labinštine, u Zagrebu, Iloku i Vukovaru.

Emil Bobanović Ćolić rođen je 1926. godine u Kuni na Pelješcu. Dugi je niz godina radio kao likovni pedagog u Labinu. Gimnaziju je pohađao u Krku, a Školu primijenjene umjetnosti u klasi Ante Kaštelančića završio je u Splitu. Jedno je vrijeme radio kao nastavnik u Mostaru, a onda se zaputio u Zagreb gdje je diplomirao slikarstvo kod Mladena Veže i književnost kod dr. Marina Franičevića. Izlagao je u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, SSSR-u, Francuskoj, Južnoafričkoj Republici, Bugarskoj, Austriji i Danskoj. Na svjetskoj izložbi Biennale Internazionale d` Arte Contemporanea u Firenci 2001. godine nagrađen je medaljom Lorenzo il Magnifico i diplomom u selekciji skulptura. Dobitnik je i mnogih drugih nagrada i priznanja. Član je HDLU Rijeka, HDLU Zagreb i A.I.A.M. (Accademia Internazionale d`Arte Moderna) u Rimu. Živi i radi na relaciji Kuna, Trstenik na Pelješcu, Zagreb, Labin i Monza (Italija).

Provedba dislociranog programa 43. MKS provodi se u suradnji s Općinom Orebić i tvrtkom Kamen d.d. iz Pazina.