Preskočite na glavni sadržaj

Ljubitelji Balaševićeve glazbe u Hrvatskoj opraštaju se okupljanjem i pjesmom

Brojni zaljubljenici u stvaralaštvo vojvođanskog kantautora i pjesnika Đorđa Balaševića okupili su se u subotu navečer po gradovima širom Hrvatske, odavajući počast svom omiljenom umjetniku paljenjem svijeća i pjevanjem njegovih balada i šansona.
vrijeme: 20.02.2021.

U glavnom hrvatskom gradu Balaševićevi fanovi okupili su se ispred Arene Zagreb koju je Balašević posljednji put napunio u prosincu 2019.
 
Nekolicina Zagrepčana je u petak navečer ispred Name na Trgu bana Jelačiča postavila transparent s ćiriličnim natpisom Bećarac, želeći podsjetiti na Balaševićevu poruku "Da mi je još jedared proći Ilicom, pa da bećarac našvrljam ćirilicom" iz pjesme “Stih na asfaltu”.
 
Balaševićeve hitovi zapjevali su i brojni Splićani koji su se okupili na Peristilu, pljeskajući mu u čast, paleći lampione i postavljajući plišane zečeve, što je aluzija na pjesmu "Neki novi klinci". Na jednom transparentu netko je napisao "Đole, hvala ti za svaki tvoj stih, voli te tvoj Split!".
 
Od 'Panonskog mornara' oprostila se i Pula u čijoj je Areni nastupio čak četiri puta i koju je opjevao u pjesmi 'Oprosti mi Katrin' koja počinje riječima 'Na stanici u Puli'.
 
Grad Pula priopćio je u subotu da će odati počast popularnom kantautoru Đorđu Balaševićevu u pulskoj Areni, podsjećajući da je taj svestrani kantautor imao posebne emocije prema tom gradu u kojem je prvi koncert u Republici Hrvatskoj održao 2001. prikupljajući novac za pulsku bolnicu.
 
Na ulice su izašli i Šibenčani, Riječani i Zadrani koji su počast Balaševiću odali ispred dvorane Krešimira Čosića u kojoj je posljednji zadarski koncert održao 13. svibnja 2017.
 
Popularni vojvođanski kantautor i pjesnik, poznat po brojnim baladama i šansonama, umro je u petak u 67. godini od upale pluća izazvane koronavirusom. (Hina)