Preskočite na glavni sadržaj

Audiovizualna zbirka poezije koja se emitira – na društvenim mrežama

Od početka veljače na Internetu se može pratiti poetski serijal '28 dana drugog stanja', i to svakoga dana po jedna epizoda. Riječ je o audiovizualnoj zbirci koja spaja beat poeziju i eksperimentalni film, autora Marka Cindrića, kazališnog, filmskog i TV glumca, a odnedavna i pjesnika.
vrijeme: 19.02.2021.
url: https://www.facebook.com/28danadrugogstanja/

Pisani oblik zbirke, „Drugo stanje“, nastajao je od studenog 2019. do listopada 2020., a leitmotiv joj je pojam drugog stanja: drugo stanje kao trudnoća, drugo stanje kao stanje svijesti kad nas obuzme tobogan emocija i izbacuje izvan našeg habitusa, drugo stanje uzrokovano vanjskim utjecajima poput koronavirusa i potresa.
 
Tematski, nit je vodilja cijele zbirke trudnoća Cindrićeve supruge pa zbirka otpočinje frustracijom i strahovima da neće moći imati djece, a nastavlja se do rođenja njihovog prvog djeteta.
 
Pisanoj verziji zbirke, koja se uređuje kako bi bila objavljena u tiskanom izdanju, dodana je vizualna komponenta u obliku eksperimentalnih filmova koje potpisuju priznati domaći snimatelji i direktori fotografije Stanko Herceg, Mirko Pivčević, Mario Sablić, Jasenko Rasol, Mario Delić, Damir Kudin, Tomislav Krnić, Dinka Radonić, Ana Vrdoljak, Raul Brzić, Tomislav Sutlar, Pavle Kocanjer, Davor Bjelanović, Lutvo Mekić i Srđan Kokanov.
 
Filmovi u jednom kadru duljine oko jedne minute naslanjaju se na audio snimku čitanja pjesama. Audiovizualnu zbirku tvori 28 pjesama, a na društvenim mrežama objavljuje se po jedna pjesma-film svaki dan u veljači, koja broji 28 dana, što je inspiriralo i naziv projekta.
 
Autori su željeli da pjesme u ovoj formi budu lako dostupne široj publici, ali i da joj pruže joj kratak vizualni i auditivni predah u svakodnevici koja nas po cijele dane drži zalijepljene za ekrane. Zbirka nudi svjež način konzumiranja poezije, u inovativnoj formi temeljenoj na slobodnom eksperimentiranju nezavisnih profesionalaca i slobodnih umjetnika okupljenih oko projekta.
 
Zbirka izlazi kao Facebook Watch serijal i IGTV serijal, a dostupna je i na Vimeu:

https://www.facebook.com/28danadrugogstanja/

https://www.instagram.com/28danadrugogstanja/
https://vimeo.com/509472675