Preskočite na glavni sadržaj

U ožujku prvi Orisov međunarodni arhitektonski festival 'To Spring with Oris'

Prvi Orisov međunarodni arhitektonski festival "To Spring with Oris", održat će se 18. i 19. ožujka online i okupit će dvanaest uglednih arhitektica i poslovnih žena, a i okupljanje će i moderirati dvije žene.
vrijeme: 18.03.2021.
url: http://www.oris.hr/

Tako na pragu proljeća ove 2021. Oris Kuća arhitekture organizira međunarodni arhitektonski skup koji je specifičan po tomu što će na njemu predavati i moderirati ga isključivo žene.

Festival "To Spring with Oris" koncipiran je kao 12 predavanja po 20 minuta, uz javljanje uživo iz Oris Kuće arhitekture te interakciju predavača, publike i sponzora na profesionalnoj event platformi za virtualna događanja, priopćila je u četvrtka Oris Kuća arhitekture.

Sva predavanja bit će na engleskome jeziku, a festival će se bodovati u programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata (HKA).

Predavanja će, među ostalima, održati renomirane hrvatske i inozemne arhitektice i poslovne žene - Vedrana Ergić i Tea Žakula, slovenska arhitektica Maruša Zore, te irska arhitektica i dobitnica Pritzkerove nagrade Yvonne Farrell, suosnivačica tvrtke Grafton Architects, koja je za zgradu Sveučilišta Bocconi u Milanu osvojila nagradu Svjetska zgrada godine 2008.

Na festivalu će izlagati i talijanska arhitektica Benedetta Tagliabue koja živi i radi u Barceloni, Anna Heringer, njemačka arhitektica i zagovornica održive arhitekture koja je dizajnirala niz zapaženih zgrada, uključujući školu ručne izrade METI u Rudrapuru u Bangladešu..

Predavanja će održati i japanska arhitektica i profesorica na Japan Women's University Satoko Shinohara, poznata čileanska kiparica Marcella Correa, koja mnoge projekte ostvaruje u suradnji s partnerom Smiljanom Radićem, svjetski poznatim čileanskim arhitektom hrvatskih korijena, kao i međunarodno priznata indijska arhitektica Anapuma Kundoo koja trenutačno radi u Australiji.

Festival će moderirati hrvatske arhitektice Mia Roth Čerina, profesorica na Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu i Ida Križaj Leko, koja živi i radi u Rijeci. (Hina)