Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Silvestra Kolbasa 'Fotokemika i ja' u Galeriji Principij

Fotoklub Rijeka i Galerija Principij pripremaju drugu izložbu u ovoj godini. Riječ je o izložbi Silvestra Kolbasa 'Fotokemika i ja' koja se održava u Galeriji Principij od 20. veljače do 2. ožujka 2021.
vrijeme: 20.02.2021.
mjesto: Rijeka, Galerija Principij
url: http://fotoklubrijeka.hr/
Izložba Silvestra Kolbasa svojevrsni je hommage tvornici fotografskih materijala Fotokemika, nekoć najznačajnijoj fotokemijskoj industriji na prostoru jugoistočne Europe, koja je obilježila fotografsku scenu druge polovine 20. stoljeća na prostorima Hrvatske i bivše Jugoslavije.
Fotokemika  je osnovana u Zagrebu i  nekoliko desetljeća uspješno je  radila i snabdijevala sve fotografske autore.
Silvestar Kolbas nekoliko je godina obilazio  napuštene i devastirane pogone Fotokemike u Samoboru i fotografirao zatečeno stanje, odnosno radio fotografskim materijalom koji je bio odbačen u dvorištu i u proizvodnim pogonima. Također je i fotografije izradio na tom istom pronađenom fotopapiru. Na izložbi je i niz predmeta koji su bili odbačeni u kruga tvornice, a pripadali su proizvodnom procesu slavne Fotokemike.
Izložba se u Rijeci realizira u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla iz Zagreba, a  kustosica je Leonida Kovač.
Otvorenje izložbe je u subotu, 20. veljače 2021.  u podne  i prisustvovat će i autor, a sve će biti organizirano prema  preporuci epidemiološke službe.
Izložba u Galeriji Principij ostaje otvorena do 2. ožujka  i može se razgledati radnim danom 10 – 13 i 17 – 20 sati te subotom 10 – 13. Nedjeljom i praznikom galerija ne radi.