Preskočite na glavni sadržaj

Projekt 'Ljubav oko svijeta' kao rezultat neobičnog medenog mjeseca

'Ljubav oko svijeta' višegodišnji je projekt Davora i Anđele Rostuhar, rezultat njihovog neobičnog medenog mjeseca tijekom kojega su, želeći otkriti što različitim ljudima predstavlja ljubav, u godinu dana proputovali 24 države na svim kontinentima i napravili više od stotinu intervjua.
vrijeme: 18.02.2021.

Njihovo je putovanje trajalo od siječnja do prosinca 2019., a sljedeću godinu kada se zbog pandemije više nije moglo slobodno putovati, iskoristili su za organiziranje opsežnog prikupljenog materijala.
 
Davor se fokusirao na knjigu, koja je dovršena u veljači ove godine i sada se prevodi na engleski jezik, a Anđela je radila na dokumentarnom filmu, koji je završen u studenom prošle godine.
 
Na Valentinovo film je premijerno prikazan na francusko-njemačkom TV kanalu Arte, kino premijera trebala je biti u veljači u zagrebačkom "Tuškancu", no premještena je na 1. svibnja.
 
"Putovali smo godinu dana, intervjuirajući različite parove o značenju ljubavi. Razgovarali smo s friškim parovima, kao i s onima koji su proslavili dijamantnu obljetnicu, s gay i heteroseksualnim parovima, s ljudima koji žive u tradicionalnim poligamnim, kao i s onima koji imaju moderne, poliamorne veze", rekla je Anđela Rostuhar u razgovoru za Hinu.
 
Isti set pitanja o ljubavi, odnosima, braku, izazovima, prevarama i razvodima postavljali su ljudima raznih zanimanja i profila, od nomadskih lovaca i sakupljača do holivudskih celebrityja.
 
Impresivan je raspon lokacija koje su obišli, od metropola poput Tokija i New Yorka, preko zatvorenih zajednica poput Saudijske Arabije i Irana, do prašuma Amazone, afričkih pustinja i udaljenih pacifičkih otoka.
 
Pokušali su obuhvatiti što više različitih iskustava, običaja i vjerovanja o ljubavi, shvatiti što ih povezuje i razlikuje te je li ljubav univerzalna neovisno o geografskim, društvenim i kulturnim uvjetima.
 
Da se ljubav pojavljuje u najrazličitijim oblicima pokazuju sugovornici koji su se, kaže Rostuhar, vjenčali sami za sebe, koji su se razveli, one čiji su supružnici preminuli, one koji još uvijek tragaju za srodnom dušom, one koji nikada nisu našli ljubav i one koji su u ljubavi našli sve.
 
U potrazi za nijansama ljubavi diljem svijeta
 
"Tražili smo sve nijanse ljubavi i odnosa kako bismo dobili što širi spektar odgovora na naše pitanje – što ta ljubav zapravo je", istaknula je.
 
U svakoj su državi proveli nekoliko tjedana i pronalazili sugovornike što je, napominje, bio vremenski najzahtjevniji zadatak. Koristili su sve dostupne kanale – društvene mreže, Couchsurfing platformu, poznanstva, lokalne fiksere, medije. "Ponekad je išlo glatko, ponekad bi proveli tjedne rada na jednoj priči", napomenula je.
 
Pozitivno ih je iznenadila otvorenost i spremnost ljudi da dijele svoju intimu s njima i potencijalno sa cijelim svijetom, za što Rostuhar vjeruje da je  sigurno djelomično kulturološki uvjetovana, ali ovisi mnogo i o tipu osobnosti.
 
Kako je najavila, uskoro planiraju na svojim društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku, objavljivati više detalja o tome kako je koja priča nastala. 
 
Među ljubavnim pričama, od onih o bivšem mafijašu i njegovoj supruzi, modernoj gejši, o lezbijskom paru iz Irana u kojem još postoji smrtna kazna za homoseksualce te niza onih ostvarenih unatoč nacionalnim, religijskim, svjetonazorskim preprekama, kao jedna od ljepših ističe se ona Mire Furlan i Gorana Gajića, koji su zbog 'pripadnosti različitim plemenima' morali otići iz ovih krajeva.
 
Projekt ostvarili sami, vlastitim sredstvima i trudom
 
Većinu obaveza oko projekta supružnici Rostuhar napravili su sami, od logistike putovanja do same realizacije, a pola godine pripremali su i osmišljavali koncept.
 
U početku su u projekt ulagali vlastita sredstva, odnosno sav prihod od prodaje knjiga, fotografija, predavanja i projekcija njihovog prethodnog filma "Polarni san".
 
Po povratku s putovanja, kontaktirali su ih Miodrag Sila i Nebojša Taraba iz produkcijske kuće Drugi plan i povezali sa svojim njemačkim partnerima, kućom Beta Film, odnosno njihovim dijelom za dokumentarni film Autentic, koja je odmah njihov projekt predstavila Arteu.
 
Film je tako nastao u koprodukciji njihove organizacije Klub za ekspedicionizam i kulturu (KEK), Drugog Plana i njemačkog Autentica te u partnerstvu s Bayerischer Rundfunk televizijom i Arteom.
 
Rostuhar kaže kako su film krajem 2019. prijavili na HAVC-ov Javni poziv za poticanje proizvodnje audiovizualnih dijela, međutim nisu prošli, a sada čekaju rezultate natječaja HAVC-a za poticanje kinodistribucije, na koji su se prijavili krajem 2020. godine
 
Više sreće nisu imali niti s natječajem Ministarstva kulture za Potpore izdavanju knjiga na koji su prijavili knjigu.
 
Hrvatsko izdanje knjige izašlo je u vlastitom izdanju Kluba za ekspedicionizam i kulturu (na čijim se web stranicama može i naručiti), upravo se dovršava englesko izdanje s prevoditeljicom Ellen Elias-Bursać i lektorom Ericom Bergmanom, a s Dianom Matulić iz književne agencije Corto Literary rade na povezivanju sa stranim izdavačima.
 
TV distribucija krenula, kino projekcije ovisno o situaciji
 
Rostuhar kaže kako nakon premijere u Tuškancu, koja bi se trebala održati 1. svibnja, no i dalje je neizvjesna, planiraju organizirati projekcije diljem Hrvatske.
 
"U kojem obliku i omjeru još uvijek ne možemo reći jer, kao i većina, čekamo nove mjere i rezultate natječaja na koje smo prijavili projekt - Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, HAVC. Za sada nas je podržala Turistička zajednica Grada Zagreba", rekla je.
 
Njihovi njemački partneri Autentic Distribution bave se distribucijom filma - dosad je prikazan na Arteu u zemljama njemačkog i francuskog govornog područja, te na švicarskoj televiziji SRF.
 
Kupile su ga još austrijska TV kuća ORF, švedski SVT, estonski ETV i Deutsche Welle, a za sada je prijavljen na Krakow Film Festival, CPH: Dox u Kopenhagenu, Tribeca Film Festival, Doc Barcelonu i Santa Barbara Film Festival.
 
Davor Rostuhar (Zagreb, 1982.) studirao je sociologiju i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svijetom je počeo putovati 2001. i izgradio je karijeru kao putnik, pisac i fotograf. Godine 2003. osnovao je Klub za ekspedicionizam i kulturu.
 
Autor je osam knjiga i brojnih foto-izložbi, a najuspješnija je Hrvatska iz zraka, koju je vidjelo više od dva milijuna ljudi. Godine 2018. postao je prvi Hrvat i 26. osoba u povijesti koja je sama prešla put od obale Antarktike do Južnog pola. O toj ekspediciji snimio je dokumentarac "Polarni san", koji je prikazan više od 160 puta.
 
Anđela Rostuhar (Zagreb, 1985.) diplomirala je ekonomiju na Sveučilištu Vern u Zagrebu, od 2004. do 2011. radila je u turističkoj agenciji u Zagrebu, a 2011. daje otkaz i odlazi u Keniju, gdje je godinu dana volontirala u mjesnom sirotištu i školi, radeći na razvoju društvenih mreža i komunikacijske strategije za pomoć lokalnoj zajednici. U KEK-u je počela raditi 2014., a odgovorna je za PR, društvene mreže, financije i upravljanje projektima. (Hina)