Preskočite na glavni sadržaj

'Jastrebarsko Stare Slike' slave šesti rođendan

Prije točno šest godina, 18. veljače 2015., svjetlo dana ugledala je jaskanska Facebook stranica 'Jastrebarsko Stare Slike' autora i urednika Gorana Ringela, koja dnevno ima više od 3000 pregleda iz 36 zemalja, a do sada je na njoj objavljeno više od 1600 fotografija i starih zapisa.
vrijeme: 18.02.2021.
url: https://www.facebook.com/jastrebarsko.stareslike

Goran Ringel, veliki zaljubljenik u Jasku i njezinu povijest, o početku ideje za nastanak svoje stranice kaže: "Sredinom studenog 2014. zatekao sam se u razgovoru s, nažalost, pokojnim voditeljem jaskanske knjižnice, Predragom Bošnjakom, kod njega u knjižnici. Upravo je tada uređivao i sortirao fotografsku građu za Zavičajnu zbirku knjižnice. Nakon što sam zajedno s njim pregledao fotografije i razglednice koje su u tom trenutku bilena njegovu stolu, rekao sam mu kako posjedujem dosta fotografija Jaske i okolice, koje su snimane od kraja pedesetih godina 20. stoljeća do danas. Fotografije i razglednice iz moje kolekcije kroz godine je sakupio i čuvao moj pokojni djed, Đuro Ringel, dugogodišnji ravnatelj Narodnog sveučilišta, urednik "Jastrebarskih novina" i osnivač "Šaljivog Jastreba". Predrag je nakon nekoliko dana došao kod mene i kada je vidio masu tog fotografskog materijala, rekao je: "Ti moraš izaći van s tim fotografijama, ljudi u Jaski to moraju vidjeti". I tako je sve krenulo...."
 
Nakon detaljnog pregleda materijala i sortiranja po godinama, Goran Ringel je odlučio pokrenuti stranicu "Jastrebarsko Stare Slike": "U razgovoru s mojim ocem Mladenom saznao sam kako kod kuće imamo nekoliko kutija od cipela punih negativa koje je on napravio kao mladić, većinom slikajući za "Jastrebarske novine". Zanimljivo je i to što je otac kao mladić aparatom pratio promjene koje su se u Jastrebarskom događale. I sam to radim i danas."
 
Zanimljivo je što su se Goranu s vremenom počeli javljati pratitelji stranice, ali i stariji Jaskanci koji ne koriste Facebook i internet, a htjeli su s njim podijeliti stare fotografije u svojem vlasništvu. Goran kaže: "Većinom su to bili pripadnici starih jaskanskih obitelji koje moram ovdje spomenuti: Kos, Žunac, Medvedovski, Čop, Bohaček, Kirin, Maljevac, Ferko, Karas, Škrabe, Hočevar, Wagner, Banković, Hlača, Rendulić, Ivančić, Ivanković, Smoković… I tako, malo-pomalo, mozaik fotografija jednog prošlog vremena počeo je sjedati na svoje mjesto."
 
U Gradskom muzeju Jastrebarsko Goran Ringel je u ožujku 2016. postavio izložbu starih fotografija i razglednica.
 
Na kraju Goran naglašava: "Kulminacija mojeg rada i skupljanja starih slika bit će knjiga "Jaskanski kraj u slici i riječi", na kojoj radim s Ninom Škrabeom i Zvonimirom Kufrinom. Nakladnik je Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom, a knjiga koju upravo dovršavamo, trebala bi ugledati svjetlo dana do sredine ove godine. Osnovna svrha stranice "Jastrebarsko Stare Slike", ali i ove knjige je čuvanje uspomena na neka prošla vremena, stare i vrijedne zgrade, kulturne spomenike, krajolike, prizore i ljude koji su u ovom gradu i kraju ostavili neizbrisiv trag. Ne smijemo dozvoliti da takve stvari padnu u zaborav."

Ako imate stare slike Jastrebarskog i okolice Goran će ih uvijek rado pogledati i objaviti na svojoj stranici, a možete mu se javiti na njegovu mail-adresu: goran.ringel@yahoo.com.