Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Tomislava Ostoje: 'Eros i Thanatos'

Izložba slika i skulptura „Eros i Thanatos“ akademskog kipara Tomislava Ostoje održava se od 17. veljače do 31. ožujka 2021., u prostoru Galerije Vjekoslav Karas.
vrijeme: 17.02.2021.
mjesto: Karlovac, Galerija Vjekoslav Karas
url: http://www.gmk.hr/

Tomislav Ostoja rođen je u Splitu 20. kolovoza 1931. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Splitu odlazi u Zagreb, gdje 1952. započinje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je diplomirao u klasi prof. Antuna Augustinčića. Nakon izlaska iz Augustinčićeve Majstorske radionice Ostoja je svoj zagrebački radni prostor pronašao u dvorištu Medulićeve br. 12, u kojem je nekoliko prostorno skromnih kućica već bilo stavljeno na raspolaganje njegovim kolegama slikarima i kiparima. Tako je to dvorište u središtu Zagreba postalo mjesto gdje su stvorena brojna djela nezaobilazna u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Više od pet desetljeća slobodni je umjetnik i živi od svog umjetničkog rada.

Ostojin stvaralački naboj praćen je brojnim samostalnim i skupnim izložbama te uspjesima kod kritike i publike. Kipar potpisuje brojna djela, a krunu njegova stvaralaštva predstavlja spomenik na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Posebnost je to što su autorstvo spomenika potpisali Tomislav Ostoja i njegova supruga Đurđica. Kako obzirom na godine kipar više nije u mogućnosti kipariti počeo je slikati pa u Karlovcu prvi puta predstavlja ciklus od 30 slika i 7 skulptura. Svoju je umjetničku ostavštinu Ostoja poklonio Gradu Zagrebu. Izložbu u Karlovcu možemo zahvaliti gospodi Damiru Barešiću i Josipu Kovačiću koji skrbe o ateljeu i dijelu umjetničke zbirke.

Izložba je financirana sredstvima Grada Karlovca.

http://www.gmk.hr/

https://www.facebook.com/gradskimuzejkarlovac/