Preskočite na glavni sadržaj

Četiri nova naslova iz Edicija Božičević

Edicije Božičević objavile su četiri nova naslova, zbirku poezije Žarka Jovanovskog 'La Embriaguesa', te romane 'Evino oko' norveške spisateljice Karin Fossum, 'Montanova bolest' Španjolca Enriquea Vila-Matasa i 'Crveni križ' bjeloruskog pisca Saše Filipenka.
vrijeme: 16.02.2021.
url: https://www.edicije-bozicevic.com/

"La Embriaguesa" jedanaesta je zbirka poezije nagrađivanog hrvatskog pjesnika i multimedijalnog umjetnika Žarka Jovanovskog (1966.), dobitnika VBZ-ove nagrade 2020. za najbolji roman, za knjigu "Pizzeria Europa".
 
"Laganim, prepoznatljivim stilom svojevrsne punk-poezije Žarko Jovanovski nastavlja stvarati i u 'La Embriaguesi' ('intoksikacija' ili 'pijanstvo' na katalonskom). Autorov lirsko-poetski obračun s društvom koje ga okružuje te obilježuje se produbljuje te još više intimizira. On britkim stihovima ne štedi nikoga pa ni samog sebe", stoji u najavi.
 
Objavljen je i roman "Evino oko" norveške spisateljice Karin Fossum, prvi iz serijala o inspektoru Konradu Sejeru koji je autorici u Norveškoj priskrbio nadimak "kraljica krimića". Djela Karin Fossum prevedena su na tridesetak jezika, a za knjige iz serije o karizmatičnom inspektoru Sejeru i njegovom pomoćniku Skarreu nagrađena je nizom književnih nagrada te je šest romana iz serijala i ekranizirano. "Evino oko" na hrvatski je prevela Anja Majnarić.
 
Pod egidom Edicija Božičević izašao je i roman "Montanova bolest", jedan od najbolje kritički primljenih romana cijenjenog suvremenog španjolskog pisca Enriquea Vila-Matasa. Roman izvorno objavljen 2002. godine dio je takozvanog "ciklusa o književnim patologijama". Autoru je priskrbio nekoliko vrijednih književnih nagrada te se smatra jednim od njegovih najboljih ostvarenja. Prijevod na hrvatski potpisuju Matija Janeš i Ana Marija Drmić Janeš.
 
Četvrta nova knjiga Edicija Božičević je roman "koji u jednoj osobnoj priči pokušava ispripovijedati cjelokupnu povijest Sovjetskog Saveza", "Crveni križ" nagrađivanog bjeloruskog pisca Saše Filipenka (1984.), novinara, scenarista i autora satiričnog tv showa na ruskoj televiziji koji se nedavno istaknuo i kao veliki kritičar vlasti i član oporbene skupine Svetlane Tihanovske.
 
Saša Filipenko objavio je četiri nagrađivana romana te je preveden na desetak svjetskih jezika. "Crveni križ" prvi je njegov roman objavljen na hrvatskom jeziku, u prijevodu Kristijana Poklečkog. (Hina)