Preskočite na glavni sadržaj

Novi dvobroj časopisa Alternator

Iz tiska je u studenom, u nakladi Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture, izašao novi dvobroj međunarodnog časopisa za književnost, kulturu i umjetnost Alternator 1-2 / 2020.
vrijeme: 13.11.2020.

Časopis na opsežnih 220 stranica, osim uobičajenih rubrika poezije, proze i književne kritike, donosi i niz drugih zanimljivih rubrika i priloga.
 
U Tematu broja dio članova uredništva časopisa i još nekoliko uglednih aktera umjetničke scene raspravljaju oko toga ''Što je zapravo alternativa u suvremenoj umjetnosti?''. Rubrika prijevodne poezije donosi pjesme nagrađivanoga čileanskoga autora Enriquea Wintera u prijevodu Željke Lovrenčić, pjesme talijanskoga pjesnika Errija De Luce u prijevodu Tvrtka Klarića te pjesme dvoje ukrajinskih autora Ivana Semesjuka i Jurka Pozajaka u prijevodu Jurija Lisenka. Rubrika ''Razgovor s povodom'' donosi opsežan intervju s piscem i novinarom plemenitoga kova Perom Kvesićem. Razgovor je vodio nagrađivani književnik Žarko Jovanovski, ujedno grafički dizajner Alternatora i zamjenik glavnog urednika Siniše Matasovića. U esejistici se sa svoja dva aktualna i provokativna teksta ''A što ćemo s erosom?'' te ''Tko je eutanazirao publiku'' ističe osebujni Ilija Aščić.
 
Alternator pri kraju donosi neizostavnu rubriku Sisak i (d)okolica u kojoj se predstavljaju Petrinjka Ines Kosturin te Siščani Petra Sigur i Milan Bradarić. Umjetničke fotografije objavljene u časopisu djelo su Dražena Tirića. Časopis po običaju svojom atraktivnom rubrikom Okom u šaku završava Igor Pernar.
 
Strip otisnut na stražnjoj stranici korica djelo je sisačkog autora Zijada Zike Fazlića.
 
Informacije o nabavi časopisa moguće je dobiti na službeni e-mail casopis.alternator@gmail.com ili na e-mail nakladnika: udruga.skpauk@gmail.com
 
Uredništvo: Siniša Matasović, Žarko Jovanovski, Tijana Rakočević, Ilija Aščić, Jurij Lisenko, Zvonimir Grozdić, Magdalena Blažević, Matijas Baković, Dejan Koban)