Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Morane Bruketa Pertaut 'Otisak misli'

U riječkoj galeriji Bruketa 2 postavljena je izložba 'Otisak misli' Morane Bruketa Pertaut, koju je moguće pogledati do kraja godine.
vrijeme: 11.11.2020.
mjesto: Rijeka
url: http://www.mala-galerija.hr/web/index2.html

O izložbi:
 
Morana Bruketa u najnovijim radovima svoj interes fokusira na apstraktnim i sasvim jednostavno osmišljenim formama, na sažetim i jasnim planovima, nesputanim oblicima koji uranjaju u platno nošeni bogatstvom tragova. Njihova sažetost i minimalizam raslojava se u transformaciji i prijelazima, pretapa se u rasponu tonova i snažnim kontrastima, jer u osnovi to su crno - bijele kompozicije, kreacije decentne i dojmljive. Boja je tu sporedna, nenametljiva i svježa, ona se pojavi samo na tren i uklopi umirena. Često je to plava, nježno nanesena, suptilna, jedva toliko vidljiva koliko treba kistu da dotakne platno ili je to izron odmjerene smeđe boje u tonovima starog papira, tople i duboke.
 
U ovim radovima umjetnica razmatra cjelinu, postavljajući sasvim slikarske atribute u međuodnose i puštajući primat tragovima da se miješaju i nadopunjuju. Privlačna i smišljena razrada svakog pa i najmanjeg dijela platna sakriva raspone i slojevitost, intuitivne igre stvaranja uhvaćene su u slagalici poteza i nježnoj kreaciji tkane apstrakcije. Slikarske površine oplemenjene su kolažom finih i diskretnih mrežastih struktura, prepletima tkanja sličnih tragovima olovke koji crtaju linije, ponegdje oni ostavljaju sjene ili miruju zarobljeni u gustoći pigmenta. Taj tanak i teško zamjetljiv rukopis otisak je misli, pismo napisano znakovima laganih tekstura. Putem njih djelo posjeduje blagu reljefnost stvarajući planove i unoseći prozračnost. Stoga, crna boja nije teška i mračna već posjeduje potrebnu notu rafinirane i uglađene pojavnosti. Sama tehnika, slojevitost i sloboda poteza navode autoricu da se unutar forme razigra mogućnostima, materijalima i odnosima, da sve što želi prikazati prepusti estetici rada i emociji. Sasvim neopterećena oblicima, asocijacijama i naraciji prepušta se kreaciji i slikarstvu. Stoga je monokromni izraz rezultat promišljanja, elegantnog i sugestivnog odraza autorice same, jer oni su reminiscencija, metamorfoza misli i energija. Taj tihi šapat njezinog razmišljanja provlači se kroz epidermu slike, ženstven i očaravajući, nejasan i sakriven, apstraktan poput samog prizora, mističan i tajnovit. 
 
Morana Bruketa razotkrivajući suštinu bojama rastvara oblike, stvara ozračja i atmosfere, a njezini motivi puni suptilnosti vode nas pokazujući put u jednostavnost i odmjerenost. Zaklonjeni tragovi donose izazove promatraču. Dozivajući našu percepciju uvijek novim otkrićima i izazovima prepuštamo se imaginaciji i beskrajnoj igri likovnosti da nas uvodu u neosporiv doživljaj slikarstva neopterećen i svjež, sasvim suvremen i dojmljiv. 
 
Jasna Rodin, mr. sc.